Egyiptom szerint nincs napirenden a „közel-keleti NATO” létrehozása

„Egy új katonai szövetség vagy szervezet létrehozása nagy egyeztetéseket igényel, és ez jelenleg nincs napirenden” – mondta Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter.

A médiában keringő, a NATO-hoz hasonló közelgő közel-keleti katonai szövetség megalakulásáról szóló hírek ellenére ez nem valószínű, hogy a közeljövőben megtörténik – mondta Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter egy bahreini sajtótájékoztatón – számolt be a Jerusalem Post.

Hozzátette, hogy a javaslat nem kerül szóba a következő eseményeken, „utalva az amerikai elnökkel a jövő hónapban Szaúd-Arábiában tartandó csúcstalálkozóra”.

„Természetesen mindig arra törekszünk, hogy aktiváljuk a közös arab mechanizmusokat és képességeket, amelyek az arab biztonságot védik, és nagyszerű képességekkel rendelkezünk, és folyamatosan konzultálunk különböző kérdésekben, legyen szó katonai, politikai vagy egyéb kérdésekről” – folytatta Shoukry egy manamai sajtótájékoztatón Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök kétnapos bahreini látogatása során.

„Egy új katonai jogi szövetség vagy szervezet létrehozása nagy konzultációkat igényel, és ez jelenleg nincs napirenden”

– mondta Shoukry.

Abdalláh II. jordániai király nemrég kifejezte támogatását egy ilyen keretrendszer iránt.

Az egyiptomi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy „az arab országok vezetői és vezetői között zajló intenzív látogatások, valamint az el-Szíszi elnök által jelenleg tett látogatások azért jönnek, hogy egységesítsék az álláspontokat és közvetítsék a nemzetközi partnerek felé az elképzeléseket”.

El-Szíszi ugyanis a napokban Bahreinbe látogatott.

Bahrein és Egyiptom közös zárónyilatkozata hangsúlyozta, hogy „fokozni kell az erőfeszítéseket a palesztin-izraeli konfliktus átfogó és igazságos rendezése érdekében, és meg kell találni a valódi horizontot a komoly és hatékony tárgyalásokhoz való visszatéréshez a béke elérése érdekében, összhangban a kétállami megoldás elvével, a vonatkozó nemzetközi legitimációs határozatokkal és a [2002-es] arab békekezdeményezéssel, oly módon,

amely biztosítja a palesztin népnek a jogát egy független állam létrehozására az 1967-es határokon, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem”.

Bahrein és Egyiptom megállapodott abban, hogy támogatják az arabok azon erőfeszítéseit, hogy Iránt az arab országok ügyeibe való be nem avatkozás nemzetközi elveinek betartására, a jószomszédi viszony elveinek megőrzésére, valamint a régiót minden destabilizáló tevékenységtől, beleértve a fegyveres milíciák támogatását és a tengeri hajózás és a nemzetközi kereskedelmi vonalak veszélyeztetését, megkíméljék – tette hozzá a nyilatkozat.

Fotó:

A NATO-hoz hasonló közel-keleti katonai szövetség jöhet létre

„Az elsők között lennék, akik támogatnának egy közel-keleti NATO-t” – nyilatkozta a jordán király az NBC-nek.