Biden: A közel-keleti út célja Izrael integrációjának előmozdítása

Joe Biden amerikai elnök szerint közelgő közel-keleti útjának egyik célja, hogy „elmélyítse Izrael integrációját a régióban” – írja a Times of Israel. 

„Azt hiszem, képesek leszünk [erre], ami jó – jó a békének és jó az izraeli biztonságnak” – mondta egy spanyolországi látogatása során tartott sajtótájékoztatón.

„Ezért van az, hogy az izraeli vezetők olyan határozottan kiálltak amellett, hogy Szaúd-Arábiába [megyek]” – mondja, nyilvánosan felfedve, hogy Jeruzsálem lobbizik azért, hogy az amerikai elnök az olajországba látogasson, miközben pártjának egyes tagjai aggódnak az Öböl menti királyság emberi jogi helyzete miatt.

„Izraelben kezdem meg ezt az utat… [Úgy gondolom], hogy nagyon fontos, hogy megtegyem az utat.

„Izraelbe… azért megyek, hogy találkozzam izraeli vezetőkkel, hogy megerősítsem Izrael és az Egyesült Államok megbonthatatlan kötelékét”

– jelentette ki.

Biden az Izraelben és Ciszjordániában töltött két nap után július 15-én Szaúd-Arábiába utazik az Öböl-menti Együttműködési Tanács ülésére. „Szaúd-Arábiában van, de nem Szaúd-Arábiáról szól”.

Megerősítette, hogy „találkozni fog” a szaúdi koronaherceggel, Mohamed bin Szalmánnal, de csak a nagyobb GCC+3 találkozó részeként.

Biden ragaszkodik ahhoz is, hogy nem fog arra törekedni, hogy Rijádot olajtermelésének növelésére szorítsa, hogy ezzel kompenzálja az USA-ban emelkedő gázárakat:

„Jeleztem nekik, hogy szerintem általánosságban – nem kifejezetten a szaúdiaknak – növelniük kellene az olajkitermelést”.

„Az általános rész itt az, hogy megpróbáljuk csökkenteni a jemeni háború halálos áldozatainak számát is” – folytatta. „Egy egész sor olyan dolog van, amely jóval túlmutat mindazon, aminek konkrétan Szaúd [arab] viszonylatban köze van”.

„Valódi aggodalmaik vannak amiatt, ami Iránban és más helyeken történik a biztonságuk szempontjából is” – ismert el Biden.

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.