Biden gratulált Lapidnak az ideiglenes miniszterelnökséghez

Jáir Lapid pénteken hivatalosan Izrael történetének 14. miniszterelnöke lett.

A politikai életben egy évtizede jelen lévő centrista egykori televíziós műsorvezető az első nem jobboldali miniszterelnök Ehud Barak 2001-es távozása óta, és azon kevesek egyike, akinek nincs jelentős katonai tapasztalata – írja az Ujkelet.live

Joe Biden amerikai elnök Twitteren gratulált a magyar gyökerekkel rendelkező új miniszterelnöknek, aki az átmeneti kormány idejéig valamint a választások utáni új kormány megalakulásáig tölti be a posztot.

,,Gratulálok Jáir Lapidnak, Izrael új miniszterelnökének, és köszönet Naftali Bennett rotációs miniszterelnöknek az elmúlt év barátságáért” – írta Biden. ,,Várom, hogy találkozzunk júliusban, hogy megünnepeljük a megbonthatatlan amerikai-izraeli partnerséget.”

Lapid megosztotta a bejegyzést, hozzáfűzve:

,,Köszönöm, elnök úr. Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megszakíthatatlanok. A közös értékek mélybe gyökerező alapjain és egy közös jövőképen alapulnak. Várom, hogy üdvözölhessem Izraelben, és erősítsem a köztünk fennálló egyedülálló szövetséget.”

Bennett szintén reagált Twitteren:

,,Köszönöm, Joe. Nagyon várjuk, hogy hamarosan találkozzunk örök fővárosunkban, Jeruzsálemben. Te Izrael Állam igaz barátja vagy.”

Lapid megbízott miniszterelnöki mandátuma meglehetősen rövid lehet, mivel a választásokra november 1-jén kerül sor. Az új miniszterelnök azonban a lehető legtöbbet igyekszik kihozni a potenciálisan rövid mandátumból.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk egy jó, erős és virágzó zsidó, demokratikus államért, mert ez a feladat, és ez nagyobb mindannyiunknál” – mondta Lapid a Bennett leköszönő miniszterelnökkel tartott ünnepségen csütörtök délután.

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.