Netanjahu a Jamina segítségével megszerezheti a többséget a Knesszetben

Egy új felmérés szerint a Shaked vezette Jamina 5 mandátumot szerezne, ami a Netanjahu-blokknak 63 mandátumot jelentene, ha csatlakozna hozzá.

A Midgam intézet által a 12-es csatorna hírcsatorna számára szerda este közzétett új felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat,

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető megnyerné a választást, hogy ismét miniszterelnök lehessen, ha az Ajelet Shaked vezette Jamina párt csatlakozna hozzá.

A felmérés szerint a Shaked vezette Jamina párt öt mandátumot szerezne. A Likud lenne a legnagyobb párt 34 mandátummal, míg a Jes Atid párt 20 mandátummal a második helyen állna. A Kék és Fehér párt kilenc helyet szerezne, akárcsak a Vallásos Cionizmus párt.

A Sász párt nyolc, míg az Egyesült Tóra Judaizmus párt hét mandátumot szerezne. A Közös Arab Lista hat helyet szerezne.

A Munkapárt és a Jiszráél Bejtenu pártok öt, a Merec, a Ráám és az Új Remény pártok pedig négy mandátumot kapnának.

A felmérés új aktualitást kap, miután Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy nem indul a közelgő választásokon, így Ajelet Shaked lesz a Jamina párt vezetője.

Shaked vélhetően nyitottabb arra, hogy egy Netanjahu vezette koalícióban foglaljon helyet, mint kollégája, Matan Kahana miniszter, aki esetleg úgy dönthet, hogy inkább egy másik párttal, például az Új Remény párttal indul.

Ennyi volt: Bennett bejelentette, hogy nem indul a következő választáson

„Nem szándékozom indulni a közelgő választásokon, de továbbra is hűséges katonája maradok ennek az országnak” – mondta.