A „jószándék jeléül” az oroszok elhagyták a Kígyó-szigetet

Az orosz védelmi minisztérium operatív tájékoztatójában megerősítette, hogy kivonult a Fekete-tengeri Kígyó-szigetről, azt állítva, hogy ez „a jószándék jele” a gabonaszállítások megkönnyítése érdekében — írja a The Guardian.

„Június 30-án az Orosz Föderáció fegyveres erői a jószándék jeleként befejezték a Zmiinyi szigeten kijelölt feladataikat és kivonták az ott állomásozó helyőrséget.

Ezzel a világközösség számára bebizonyosodott, hogy az Orosz Föderáció nem akadályozza az ENSZ azon erőfeszítéseit, hogy humanitárius folyosót szervezzen az Ukrajna területéről származó mezőgazdasági termékek exportjára.

Ez a döntés nem teszi lehetővé, hogy Kijev a közelgő élelmiszerválság témájában spekuláljon, arra hivatkozva, hogy a Fekete-tenger északnyugati részéből, Oroszország teljes ellenőrzése miatt, nem lehet gabonát exportálni. Most az ukrán félen a sor, amely még nem tisztította meg a Fekete-tenger partvidékét a partjai közelében, beleértve a kikötői vizeket is.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői folytatják a különleges katonai műveletet Ukrajnában” — áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

A partvidék megtisztításával arra utalnak, hogy korábban a gabonaszállítmányok átengedésének feltételeként szabták, hogy Ukrajna aknamentesítse a partvidéket, de Ukrajna már korábban jelezte, hogy ezt biztonsági okokból nem teszi meg.

Ukrán banánhéj: A sziget és a folyosó

Robert C. Castel két olyan hadszíntérre hívja fel a figyelmet, amivel igen keveset foglalkozunk.