Elárverezik az orosz oligarcha lefoglalt luxus jachtját

Egy Dmitrij Pumpjanszkij orosz mágnás tulajdonában lévő szuperjacht lesz az első lefoglalt hajó, amelyet a gibraltári legfelsőbb bíróság döntése alapján árverésre bocsátanak – számolt be a Business Insider. 

A legtöbb esetben a hatóságok nem adhatnak el egy lefoglalt szuperjachtot jogi csatározások nélkül, és ezzel olyan üzemeltetési és karbantartási költségeket rónak rájuk, amelyek évente a hajó értékének 10-15%-át is elérhetik.

A JPMorgan részt vett a hajó márciusi lefoglalásában, miután Pumpjanszkijt nyugati szankciókkal sújtották.

Bár a 75 millió dolláros szuperjacht az orosz milliárdos tulajdonában van, az eSysman Superyachts szerint a Pyrene Investments nevű menedzsmentcég üzemelteti.

A JPMorgan 22 millió dollárt adott kölcsön a Pyrene Investmentsnek, és Pumpjanszkij felkerülése a szankciós listára azt jelentette, hogy a kölcsönszerződés megszűnt.

A jachtot megpróbálta az orosz milliárdos Törökországba juttatni, de nem sikerült Giblaltárnál lefoglalták.

Pumpjanszkij az olaj- és gáziparban szerezte vagyonát. Szergej Popovval és Andrej Melnicsenkóval közösen szerezte meg a TMK csőkonglomerátumot, mielőtt 2006-ban kivásárolta őket. A TMK 1998 óta szállít az orosz állami tulajdonú Gazprom gázipari vállalatnak.

Az orosz oligarchákhoz köthető vagyonokat lefoglalták, őrizetbe vették vagy befagyasztották Oroszország februári ukrajnai inváziója közepette. A nyugati hatóságok ingatlanokat, magánrepülőgépeket, sőt, műkincseket és szuperjachtokat is célba vettek.

Törökország a szuperjachtok kedvelt célpontja, mivel Ankara nem szankcionálta Oroszországot, ami azt jelenti, hogy az oligarchák vagyonát nem lehet lefoglalni az ország vizein.

Az orosz Duma egyik leggazdagabb tagjának, a szankciókkal sújtott milliárdos Andrej Szkochnak a tulajdonában lévő 156 millió dolláros szuperjachtot Dubajban látták kikötni, mivel az oroszok továbbra is az Egyesült Arab Emírségekben próbálják elkerülni a nyugati szankciókat.

Milyen lesz a háború után a világgazdaság?

A világgazdaság átlépte a Rubicont.