„A gyors tűzszünet Európa egyetlen esélye arra, hogy elkerülje a recessziót”

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa egyetlen esélye arra, hogy elkerülje a bénító recessziót – mondta Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója a Financial Times-nak, amelyet a Portfolio szemlézett.

Orbán Balázs azt jósolja, hogy a többi uniós kormány a következő hónapokban az Ukrajna katonai támogatása felől a racionalitás és a konfliktus gyors befejezése felé mozdul el.

„Magyarország egyes uniós partnerei túlságosan is lelkesek voltak a Vlagyimir Putyinnal való harcra, amely válságba sodorja a kontinenst”

– mondta Orbán Balázs, aki arra figyelmeztetett, hogy fel kellene hagyniuk ezzel a stratégiával, különben az ebből eredő gazdasági nyomás megsemmisíti a Kijev katonai támogatásának közvélemény általi támogatását.

„Háborút akarnak vívni. Azt látják, hogy meg tudják verni Putyint, el tudják foglalni a Kremlt, és ez a céljuk. A konfliktus kezdetén, legalábbis a médiában, ez volt a mainstream vélemény. De fogadást kötnék önökkel, hogy négy hónap múlva hogyan fog kinézni a helyzet, több racionalitás fog megjelenni”

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy „a közüzemi költségárak, az energia, a politikai destabilizáció, a középosztály szenvedése mindennapi probléma lesz.”

„Nem vagyunk bajkeverők. De ha a realitások nélkül próbálunk politikát csinálni, akkor csak elveszítjük az emberek bizalmát”

– magyarázta Orbán Viktor politikai igazgatója.

Az eredeti teljes cikk itt olvasható.

Orbán Balázs: a Nyugat azért feszült, mert nincsen felívelő szakaszában

Orbán Balázs szerint a jobboldalon ragaszkodnak a zsidó-keresztény tradícióhoz, a hagyományos családmodellhez, a nemzetállamhoz, a kapitalizmushoz, és a munkára épülő társadalomhoz.