Több tízezer ukránt fogadtak be a brit családok, de kezd beütni a valóság

Ahogy a háború elhúzódik, a helyzet egyre kellemetlenebb mind a vendégeknek, mind a házigazdáknak – írja beszámolójában a Wall Street Journal. 

Amikor Peter és Paula Brunt, az gyermekeik kirepülése óta kettesben élő házaspár látta az orosz bombázások miatt otthonukból elűzött ukránokról készült felvételeket, jelentkeztek, hogy felajánlják házukat menedékhelynek, és otthoni irodájukat hálószobává alakították át.

Egy hónappal azután, hogy egy ukrán család beköltözött a nyugat-angliai otthonukba, a házaspár úgy döntött, hogy a menekülteknek el kell menniük.

Ez csak egy példa arra, hogy az Egyesült Királyságban kezdenek megmutatkozni a repedések abban az állampolgárok által irányított rendszerben, amely megnyitja kapuit az ukrajnai orosz háború miatt keletkezett több millió menekült egy része előtt.

A nehéz kezdet és a vízumkiadási hibák ellenére britek százezrei ajánlották fel otthonukat az ukrán menekülteknek egy olyan országban, amely még évekkel a Brexit-szavazás után is tépelődik azon, hogyan bánjon a bevándorlókkal.

Néhány hónap elteltével azonban a kezdeti nagylelkűség egyre inkább alábbhagy, ahogy az idegenekkel való együttélés valósága egyre inkább beüt, a rendelkezésre álló otthonok száma egyre csökken, az ukrajnai konfliktus pedig egyre jobban elmérgesedik

– írja a Journal.

A Homes for Ukraine, a menekültek elhelyezésére szolgáló kormányzati program a közvélemény nyomására jött létre, hogy nyissák meg az ország határait az ukránok előtt azokon túl, akiknek családi kapcsolataik vannak az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol az ukrán menekültek számát korlátozzák és nem finanszírozzák, az Egyesült Királyság korlátlan számú vízumot kínál a britek által befogadott ukránoknak, akik havi 350 fontot, azaz 430 dollárnak megfelelő összeget kapnak azért, hogy befogadják őket.

A törvényhozók szerint mintegy 200 ezer ember ajánlotta fel otthonát egy kormányzati honlapon keresztül. Több mint a fele már a program március 14-i megnyitását követő első 24 órában megtette ezt.

A menekültek és a szponzorok összekapcsolásában részt vevők mostanra változást észlelnek. Míg korábban elárasztották őket az otthont kereső ukránok és az őket befogadni akaró britek, a már egy ideje itt tartózkodó menekültek most már a közvetítő oldalakat és a közösségi médiát használják arra, hogy új befogadókat keressenek. A menekültek többek között a nem megfelelő lakhatás, a szponzorokkal való összeütközés, valamint a munkához vagy iskolához való hozzáférés hiánya miatt akarnak váltani. Ugyanakkor a szállásajánlatok száma is csökkent.

A kormány adatai szerint több mint 77 200 ukrán érkezett az Egyesült Királyságba Oroszország inváziója óta. A legtöbben olyan embereknél laknak, akikkel az interneten ismerkedtek meg. A vendéglátókat és otthonaikat a helyi hatóságok ellenőrzik, mielőtt a menekültek megérkeznek.

A kormány szóvivője szerint az Egyesült Királyságba menekültként érkezett ukránok többsége jól beilleszkedett. „Az esetek egy kis részében azonban ez nem lehetséges”, és a kapcsolatok megromolhatnak – mondta.

Brunték és a menekültek – egy házaspár és 8 éves kislányuk, akik a háború kezdetén az ukrajnai Harkivban történt bombázások elől menekültek – számára a kapcsolat hirtelen véget ért.

Dimitri Chavishevi és Larysa Perviakova akkor tudták meg, hogy többé nem látják őket szívesen, amikor a helyi tisztviselők június 9-én megérkeztek a házukhoz, és 24 órát adtak nekik, hogy összepakoljanak, mielőtt egy szállodába vinnék őket.

„Miután megérkeztünk [az Egyesült Királyságba], a helyzet megváltozott. A vendéglátóink már nem tűntek olyan barátságosnak, mint korábban” – mondta Csavishevi, aki Ukrajnában az éttermi ágazatban dolgozott.

Brunt 61 éves tanár a szponzoráció megszüntetéséről szóló döntést kulturális különbségre vezette vissza. „Amit ők elfogadhatónak tartottak, azt mi talán nem” – mondta.

A jó közlekedési összeköttetésekkel rendelkező és a munkalehetőségekhez közeli területeken élő megfelelő házigazdák száma azonban „határozottan csökkent”, mivel a házak megteltek, mondta Jane Dennis, aki önkéntesként dolgozik a Ukraine Connect nevű csoportnál, amely azért jött létre, hogy összekösse a menekülteket a lehetséges otthonokkal.

Fotó: EPA/DUMITRU DORU

Ki fogja újjáépíteni Ukrajnát?

„Ki fogja tehát fizetni Ukrajna Marshall-tervét? Ma a válasz névlegesen „a Nyugat”: az Egyesült Államok, az EU, a Világbank és így tovább. De holnap?”