Putyin oligarcha nemezise: Az EU saját magát szabotálja az olajszankciókkal

Mihail Boriszovics Hodorkovszkij szerint Európa saját gazdaságait károsítja, amikor Kijev felfegyverzésére kellene fordítania a pénzt.

Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnásból lett disszidens azzal vádolta az EU-t, hogy hatalmas hibát követett el a Moszkva elleni olajszankciókkal, amelyek most inkább aláássák a 27 országot tömörítő blokkot gazdaságilag, mintsem hogy kimerítenék a Kreml hadi kasszáját – írja a Politico.

Oroszország egykori leggazdagabb embere szerint az EU-nak az embargó bevezetése előtt alternatív ellátást kellett volna biztosítania, vagy teljesen más megközelítést kellett volna fontolóra vennie, például az orosz energiára vámokat kellett volna kivetnie a teljes tilalom bevezetése helyett. Hodorkovszkij azzal érvelt, hogy a saját pénzügyein lyukat fúrva, Európa most kevésbé tud pénzt önteni Ukrajnának.

Egy hónapos tárgyalássorozat után az EU-tagállamok május végén megállapodtak abban, hogy ez év végéig betiltják az Oroszországból származó tengeri olajszállítmányokat – ami az import több mint 90 százalékának felel meg.

„Jelenleg az energiaszankciók Európának ártanak, nem Oroszországnak” – mondta a POLITICO-nak nyilatkozva az ukrajnai háború kezdete óta tett első uniós útja során. „Az én álláspontom ugyanaz volt és ugyanaz marad – mi a fenét csinálnak?”.

Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari óriásvállalat volt vezetője 10 évet töltött börtönben koholt vádak alapján, miután a Kreml szókimondó kritikusává vált. 2013-as szabadulása után Hodorkovszkij a Nyitott Oroszország nevű szervezetén keresztül a demokrácia és az emberi jogok előmozdításáért kampányolt Oroszországban.

Hodorkovszkij, aki Brüsszelben tartózkodott a pozsonyi székhelyű GLOBSEC agytröszt által szervezett kétnapos találkozón, amelyen uniós tisztviselőkkel és másokkal találkozott, azt állítja, hogy a blokk jobban is elkölthette volna a pénzét az Ukrajna számára szánt fegyverekre.

„Mennyi bevételtől esett el a Nyugat a mindenféle energetikai szankciók bevezetésével? 100 milliárd dollár, 200 milliárd dollár?”

– mondta az orosz üzletember.

„Ha Ukrajna 10 milliárd dollár helyett legalább 50 milliárd dollár értékben kapott volna fegyvereket, akkor most teljesen más lenne a helyzet – anélkül, hogy bármilyen energetikai szankciót bevezettek volna”.”

Az EU áprilisban az ukrajnai háború közepette mintegy 1 százalékkal csökkentette az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését – ez a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi GDP-becslései alapján mintegy 160 milliárd eurónak felel meg. Eközben a blokk 2 milliárd eurót fordít az Ukrajnának szánt fegyverekre.

A volt milliárdos szerint Európának a szankciók bevezetése előtt nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tennie annak érdekében, hogy alternatív ellátást találjon az olaj- és gázkútjainak. Ehelyett az uniós országoknak ad hoc szerződések sietős megtárgyalásával kellett pótolniuk az orosz energiaellátást.

„Megdöbbentem, amikor felfedeztem, hogy nem született megállapodás semmilyen alternatív szállításról, és akkor, és [most] szankciókat vezetnek be?”

– mondta Hodorkovszkij.

Lemondott orosz állampolgárságáról az Izraelben élő oligarcha

Leonyid Nyevzlin egynegyed részben birtokolja a Háárec című baloldali izraeli lapot is.