Nikki Haley: Kína inváziót fog indítani Tajvan ellen

Nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor – állítja a volt ENSZ-nagykövet és potenciális elnökjelölt-aspiráns.

Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete és a republikánusok egyik várható elnökjelöltje arra szólította fel Amerikát és szövetségeseit, hogy fokozzák a Tajvannak nyújtott katonai és gazdasági támogatást, hogy elhárítsák az invázió veszélyét – írja az UnHerd.

A Trump-korszak diplomatája egy Policy Exchange nevű brit rendezvényen felszólalva azt mondta, hogy „nem az a kérdés, hogy lesz-e – hanem az, hogy mikor lesz invázió”, majd kijelentette, hogy a Nyugatnak „mindent” el kell küldenie a kelet-ázsiai szigetnek.

Megkerülve azt a kérdést, hogy az USA-nak fel kellene-e adnia a Tajvannal kapcsolatos „stratégiai kétértelműség” politikáját, Haley nyelvezete egyértelművé tette az irányt. „Mindent el kell küldenünk [Tajvannak], amire szüksége van ahhoz, hogy katonailag és gazdaságilag megerősödjön” – mondta.

A volt dél-karolinai kormányzó arra hivatkozva, hogy Amerika és Európa nem tudta elrettenteni Oroszországot az idei ukrajnai inváziótól, arra figyelmeztetett, hogy Kína megpróbálja majd katonai leszámolással próbára tenni a Nyugat „elszántságát”.

„Tajvanra úgy tekintenek, mint valami megvalósíthatóra” – mondta Haley.

Haley régóta a republikánus párt neokonzervatív szárnyának egyik leghangosabb tagja, amely időnként ütközött Trump korábbi elnök elszigetelődési törekvéseivel hivatali ideje alatt. 2018-ban a páros összeütközésbe került, amikor Trump elnök csapata azt sugallta, hogy Haley „pillanatnyi zavarodottságban” szenvedett azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok további szankciókat fog-e bevezetni Oroszországgal szemben. Ő később visszavágott: „Minden tiszteletem az öné, de én nem vagyok zavarodott”. A páros később összeveszett, miután Haley bírálta Trumpot a január 6-i zavargásokban játszott szerepe miatt.

A múltban mind Európában, mind Amerikában nagyobb katonai kiadásokra szólított fel, de londoni beszéde az egyik legélénkebb volt, amikor a világot fenyegető hármas fenyegetésként az „imperialista Oroszországot, a kommunista Kínát és az iszlamista Iránt” nevezte meg. Tajvan – érvelt – most a legégetőbb fenyegetés az USA számára. „Ennek a háborúnak a megakadályozása kell, hogy legyen az egész szabad világ legfőbb célja” – zárta Haley. „És ezt most kell elkezdenünk.”

Fotó: Flickr

Kínai vadászgépek ijesztgetik az ausztrál és kanadai gépeket

Egyre nő az incidens kockázata a levegőben. Az amerikaiak aggódnak, Kína viszont a szövetségeseket hibáztatja.