Zsidó szervezet Hitler kéziratának másolatával ajándékozta meg Ferenc pápát

A Simon Weisenthal Központ küldöttsége átadta Ferenc pápának Adolf Hitler egy eredeti, 1919-ből való dokumentumának fakszimiléjét, amelyben a náci diktátor nyíltan kiállt a zsidó nép elpusztítása mellett.

A The Jerusalem Post arról számol be, hogy a Simon Wiesenthal Központ (SWC) 30 tagú nemzetközi küldöttsége szerdán találkozott Ferenc pápával, hogy átadja egy eredeti, Adolf Hitler által írt és aláírt jelentés fakszimiléjét, amelyben nyíltan a zsidó nép elpusztítását szorgalmazza „egy nemzeti erejű kormány” által.

A fakszimilét, amelynek eredetije az SWC Los Angeles-i Tolerancia Múzeumában van kiállítva, az SWC alapítója és vezérigazgatója, Marvin Hier rabbi és Dawn Arnall, a zsidó emberi jogokért küzdő vezető civil szervezet elnöke adta át Ferenc pápának.

Hier Ferenc pápához intézett megjegyzéseiben először is

felsorolta az Atlanti-óceán mindkét partján tapasztalható szörnyű statisztikákat, amelyek az antiszemitizmus, köztük az erőszakos gyűlöletcselekmények növekedését igazolják.

Ferenc erre reagálva köszönetet mondott a Simon Wiesenthal Központnak, amiért megvédi a múlt emlékét.

A pápa elítélte az antiszemitizmus minden formáját, és figyelmeztetett, hogy a populizmus továbbra is fenyegetést jelent. A pápa megjegyezte, hogy a Hitler által 1919-ben írt és aláírt levélből kiderült, hogy Hitler nem törődött a német néppel, csak egy veszélyes ideológiát hirdetett.

Hier ezután az emberi jogi szervezet névadójáról, a holokauszttúlélőből lett nácivadászról, Simon Wiesenthalról beszélt, és arról, hogy Wiesenthal hogyan reagálna a jelenlegi eseményekre.

„A gyűlölet ilyen szökőárával szemben Simon azt kérdezné: ‘Hogyan lehetséges, hogy a világ vezetői, tudva, hogy mi történik, még mindig atomfegyverekről akarnak üzletet kötni Iránnal, amikor vezetői tagadják, hogy valaha is volt Auschwitz vagy Treblinka; aki továbbra is azt hirdeti, hogy soha nem gyilkoltak meg zsidókat gázkamrákban? Hogyan bízhat az ENSZ és a világ egy olyan rezsimben, amely az elmúlt 43 évben soha nem tért el ezektől a rémisztő hazugságoktól?”

Az Izrael ellenes uszítás világkiállítása Kasselben

A szombaton megnyitott Documenta az antiszemitizmus legalantasabb formáit emeli a művészet szintjére.

„Ha ez nem elég ijesztő, nézzük meg, mit tesz Putyin Oroszországa Ukrajna népével” – mondta Hier –

„Hogyan képes ekkora fordulatot venni egy olyan ország, amely Hitler haragját szenvedte el, és hogyan fogadhatja el ugyanezt a taktikát? Ártatlan emberek lemészárlása, kórházak, árvaházak és iskolák bombázása.”

„Ma Ön előtt állunk, 80 évvel a hírhedt Wannsee-konferencia után, ahol 15 náci tisztviselő, közülük nyolcan a legjobb egyetemek tudósai, meghozták a döntést, hogy egyetértenek Hitler parancsával, hogy tömegesen legyilkolják az európai zsidóságot. 1945 májusára hatmillió zsidó mellett több millió nem zsidót, köztük cigányokat, szlávokat, homoszexuálisokat és a Harmadik Birodalom más ellenségeit is megölték.

„Ezért jöttünk ma ide, hogy átadjuk a Vatikáni Levéltárnak az emberiség történetének egyik legjelentősebb dokumentumát; egy eredeti levél másolatát, amelyet Hitler 1919. szeptember 16-án gépelt és írt alá, és amelyben nyíltan kimondja az európai zsidóság végleges eltávolításának szükségességét”.

Hitler a levélben ezt írta:

„Végső célunknak … a zsidók teljes, megalkuvás nélküli eltávolításának kell lennie. Mindkettő csak a nemzeti erő kormánya alatt lehetséges, soha nem a nemzeti impotencia kormánya alatt”.

„Ami egy ember véleményeként kezdődött” – jegyezte meg Hier –

„22 évvel később a náci Németország állami politikájává vált, ami a világ zsidóságának egyharmadának szisztematikus meggyilkolásához vezetett. Ez a dokumentum megmutatja a szavak erejét, és figyelmeztetés mindenki számára, hogy komolyan kell venni minden demagóg fenyegetését.

Ferenc pápa sürgette a SWC-t, hogy továbbra is hídként szolgáljon a múlt és a jövő között. Folytassa „a történelem felidézését, hogy az a jövő szolgálatára lehessen”.

Ferenc pápa: Nem vagyok Putyin-párti

A pápa ezt azután jegyezte meg miután azt mondta, hogy Oroszországot provokálta a NATO.