Neves szaúdi újságíró: „Semmi akadálya az Izraellel való normalizációnak”

Egy rangos szaúd-arábiai újságíró, aki állítólag közel áll az ország vezetőihez, azt mondja, hogy az Öböl-menti állam normalizálhatja a kapcsolatokat Izraellel, akár amerikai közvetítés nélkül is – jelentette a 12-es izraeli hírcsatornára hivatkozva a Times of Israel.

„Véleményem szerint nincs szükség arra, hogy az amerikai elnök közvetítsen Tel-Aviv és más országok között”

– mondta Mubarak al-Ati, a szaúd-arábiai hivatalos al-Ekhbarija rádió igazgatója az izraeli hálózaton sugárzott videóban.

„A tárgyalóasztalok nyitva állnak, és nyíltan beszélhetünk” – mondja al-Ati, megemlítve Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közelmúltbeli megjegyzéseit, aki szerint Izrael „potenciális szövetségese” lehet Rijádnak.

„Semmi sem állítja meg az Izraellel való kapcsolatokat… és úgy gondolom, minden jel arra mutat, hogy Izrael része lehet Szaúd-Arábia kapcsolati hálójának”

– teszi hozzá.

Joe Biden amerikai elnök nagy érdeklődéssel várt első közel-keleti útja július 13. és július 16. között lesz, az amerikai vezető Izraelben, Ciszjordániában és Szaúd-Arábiában is látogatást tesz.

Biden látogatása sem ronthatja el az Izrael és Szaúd-Arábia közti kapcsolatot

A szaúdi trónörökös nagyra értékeli Izraelt, csalódott a palesztin vezetésben és a térség más vezetőitől eltérően nem ellenségként tekint Izraelre, hanem fontos szövetségesként.