Folytatódnak az izraeli arabok elleni erőszakos támadások

Két férfit öltek meg szerda este Izraelben két különálló incidensben, amivel az elmúlt két hétben országszerte 14-re emelkedett az erőszakos halálesetek száma.

Az egyik áldozat egy 20 év körüli férfi, akit Umm al-Fahm északi, arabok lakta városban lőttek le – jelentette az i24News. A férfit kritikus sérülésekkel szállították az afulai Emek kórházba, ahol az orvosok később megállapították a halálát. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Egy másik, 40 év körüli férfit a déli Eilat városában késeltek halálra. A mentősök egy lakókocsipark közelében találtak rá. Egy 45 éves eilati lakost őrizetbe vettek a rendőrség által „erőszakos incidensnek” nevezett esettel kapcsolatban.

A gyilkosságokkal 14-re emelkedett az elmúlt két hétben meggyilkolt izraeliek száma, többségük arab közösségekből származott.

A 2022-ben Izraelben erőszakos támadásokban és bűncselekményekben megölt arabok száma elérte a 45-öt

– közölte az Abraham Initiatives, egy zsidó-arab nonprofit szervezet, amely az arab és zsidó állampolgárok közötti erőszak ellen kampányol.

Korábban kedden a palesztin egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy egy férfi meghalt, miután egy izraeli telepes megkéselte Ciszjordániában. Az izraeli rendőrség ciszjordániai részlege közölte, hogy vizsgálatot indított az összetűzést követően, de egyelőre nem történt letartóztatás.

Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnök nemrég bejelentette, hogy a munkaerőhiány miatt hét hónapról hét hétre csökkentik az új rendőrök képzését. A beszámolók szerint 2021-ben mintegy 600 rendőr hagyta el a szolgálatot, a lemondások okai között a rendőrök viselkedésének fokozott ellenőrzését és az izraeli társadalomban tapasztalható nyugtalanságot említették.

Először neveztek ki nőt dandárparancsnoknak az izraeli hadsereg történetében

Az IDF vezérkari főnöke a vezető női tisztek számát 50%-al akarja emelni.