Hillary Clinton: Bomlasztó lenne ha egy demokrata kihívná Bident 2024-ben

Hillary Clinton kizárta, hogy 2024-ben újra induljon a Fehér Házért, és kijelentette, hogy egy harmadik jelölés „szóba sem jöhet”.

A volt külügyminiszter és egykori first lady a Financial Timesnak adott, pénteken megjelent interjúban elmondta, hogy arra számít, hogy Joe Biden elnök újraindul az elnökválasztáson. De mivel népszerűségi mutatói zuhannak, egyes demokraták arra utaltak, hogy a pártnak két év múlva új arcra van szüksége. De ez nem Clinton lesz.

„Nem, szó sem lehet róla” – mondta. „Először is arra számítok, hogy Biden indul. Minden bizonnyal szándékában áll indulni. Nagyon bomlasztó lenne, ha bárki kihívná”.

Hillary azt mondja, hogy Trump legyőzése 2016-ban „traumatikus” és „szinte eszkatologikus” (a világvégével kapcsolatos teológia) volt, azt mondja, hogy 2017-ben Capitoliumi lázadás történt volna, ha ő nyer, úgy tűnik, hogy a szavazók elnyomása vezethetett a vereségéhez.

Clinton 2008-ban elvesztette a demokrata előválasztást Barack Obama volt elnökkel szemben, majd a 2016-os általános választáson kikapott Donald Trump volt elnöktől, bár azt állította, hogy a versenyt ellopták tőle.

Ha Bident újraválasztanák, és újabb négyéves mandátumot töltene be, 86 éves lenne, amikor elhagyná a Fehér Házat. Kamala Harris alelnök léphetne a helyére, ha úgy dönt, hogy nem indul újra. De a népszerűségi mutatói ugyanolyan siralmasak, mint Bidené, és a 2020-as demokrata jelöltségre tett saját pályázata nem nyert teret.

Clinton azt mondta az újságnak, hogy szerinte Trump készen áll arra, hogy 2024-ben ismét megpályázza a republikánus jelöltséget, ami a harmadik Fehér Házi indulása lenne.

Clinton azt mondta, hogy a január 6-i zavargások soha nem történtek volna meg, ha négy évvel korábban nyer, és azt mondta, hogy a Trump elleni vereség kísérti őt.

Clinton szerint Trump győzelme „törés volt a történelemben.”

Bár Clinton a szavazók elnyomását és az orosz beavatkozást okolja a Trump elleni vereségéért, John Durham különleges ügyész vizsgálata az orosz összejátszás-csalás eredetét illetően azt jelezte, hogy az a Clinton-kampány által kitalált és maga Hillary Clinton által jóváhagyott politikai piszkos trükknek indult.

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.