Bennett: Teherán meg fog fizetni, ha izraeliekre támadnak Törökországban

Magas terrorfenyegetettség miatt Izrael vezetői arra kérik az állampolgárokat, hogy egy ideig ne utazzanak Isztambulba.

Hétvégén több izraeli vezető is figyelmeztetett arra, hogy az ország nem hagyja válasz nélkül, ha Irán terrortámadásokat hajt végre izraeli állampolgárokkal szemben Törökország területén.

„Több tengerentúli helyszínen is látjuk, hogy Irán kísérletet tesz izraeliek megtámadására” – szögezte le vasárnap Naftali Bennett miniszterelnök, aki egyúttal komoly válaszcsapást ígért a terroristáknak:

„Az új szabályunk: aki küld, az fizet.”

Az izraeli miniszterelnök hozzátette, az elmúlt napokban több iráni támadás akciótervéről is tudomást szereztek, amikkel Isztambulban akartak izraelieket célba venni. Az ügy miatt hamarosan Jair Lapid izraeli külügyminiszter is Törökországba látogat, ahol a török diplomácia képviselőjével, Mevlüt Çavuşoğluval fog tárgyalni.

Az Algemeiner cikke szerint Izrael múlt héten 4-es fokozatra, azaz a legmagasabb szintre emelte a beutazási „vörös” figyelmeztetést Isztambul esetében. A lap úgy tudja, a török biztonsági erők a Moszaddal együttműködve igyekeznek biztosítani az izraeliek biztonságát a terrorista sejtekkel szemben.

Az elmúlt napokban legalább ezer Törökországban tartózkodó izraelit figyelmeztettek telefonon a támadási kísérletekre. Továbbá arra kérték őket, hogy mielőbb hagyják el az országot.

Vasárnap Jichák Herzog izraeli elnök szintén aggodalmát fejezte ki a fenyegetettség miatt, és telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, hogy együttműködését kérje a terror-ellenes munkához.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter pedig azt üzente Teheránnak, hogy hazája mindent megtesz az állampolgárok biztonsága érdekében. Azt ígérte,

Izrael „kész határozottan reagálni minden fenyegetésre – bárhol”.

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.