Merkel szerint Putyin csak arra várt, hogy ő félre álljon az útból

A volt német kancellár elmondta, hogy a hivatali ciklusa végén már egyre kevésbé tudott befolyást gyakorolni az orosz elnökre – írja a Mandiner.

Elképzelhető, hogy Vlagyimir Putyin többek közt csak azért idén februárban indított támadást, mert arra várt, hogy ő távozzon hivatalából – fogalmazott szombaton Angela Merkel.

A volt német kancellár a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) német médiacsoportnak adott interjúban úgy fogalmazott: szerinte Putyin már régóta arra várt, hogy lemondjon vagy távozzon a hivatalából.

„A lemondásomnak ugyanolyan hatása lehetett volna, mint a franciaországi választásnak, az afganisztáni kivonulásnak, vagy a minszki kibékülése folyamat megakadásának”

– vélekedett a volt kancellár.

Angela Merkel arra is kitért, hogy a hivatali ciklusa végén már egyre kevésbé tudott befolyást gyakorolni az orosz elnökre, mivel a vele való tárgyalásoknak egyre kevesebb kézzelfogható eredménye lett.

„Akkor már egyértelmű volt, hogy nem sokáig maradok a hivatalomban, és emiatt el kell ismernem, hogy a múlt évben számos, a tárgyalásokon tett kísérletem eredménytelen volt”

– mondta.

Merkel omladozó hagyatéka

Angela Merkel egy fogatlan és oroszoknak kiszolgáltatott Németországot hagyott maga után – írja Bill Wirtz, a Specator World újságírója.