Egy Tel-Aviv-i házaspárnak elege lett a méregdrága albérletekből

Miközben Tel-Aviv lakhatási válsággal néz szembe, mivel az emelkedő ingatlanárak miatt a lakbérek spirálba szöknek, egy vállalkozó szellemű szakember olyan alternatívával állt elő, amely a legtakarékosabb módszernek bizonyulhat a világ ötödik legdrágább városában.

„Ella” a The Times of Israelnek elmondta, hogy egy kilenc méteres hajót tervez vásárolni, amely nagyjából ugyanannyi lakótérrel rendelkezik, mint egy 16 négyzetméteres lakás. A hajó a pontos specifikációktól függően valahol 10 000 és 72 000 dollár közötti összegbe fog kerülni, ami természetesen – feltéve, hogy Ella és párja tudnak kikötési lehetőséget szerezni – tengerparti elhelyezkedéssel jár.

„Az első egy-két évben – az alkalmi hétvégi kirándulásoktól eltekintve – a kikötőben szeretnénk tartani. Mindketten Izraelben dolgozunk, és a kikötőből kellene ingáznunk a munkahelyünkre”

– mondta Ella.

„Ezután talán megpróbálunk valami rugalmasabb jellegű munkát találni, ami lehetővé tenné, hogy messzebbre utazzunk, de nem leszünk olyan helyzetben, hogy egyhamar nyugdíjba vonuljunk.”

A tel-avivi lakbérek a hivatalos jelentések szerint 2022 első felében éves szinten mintegy 10 százalékkal emelkednek, bár a közösségi médiában keringő anekdotikus történetek szerint a városban a bérleti szerződéseket megújító bérlők jelentős részének 30-40 százalékos emeléssel kell számolnia.

Az átlagfizetéssel rendelkező tel-avivi lakosok – akik a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint átlagosan 3700 dollárt keresnek egy hónapban – azzal a nagyon is valós dilemmával szembesülnek, hogy vagy megpróbálják csökkenteni a költségeiket, hogy a városban maradhassanak, vagy el kell költözniük.

Tel Aviv a világ legdrágább városa

Damaszkusz meg a legolcsóbb. Budapest nincs az első százban.