Dél-Afrika is venne az olcsó orosz olajból

Dél-Afrika azon gondolkodik, hogy Oroszországból importáljon olajat, hogy így kezelje az energiárak robbanásszerű növekedését, az országban ugyanis az üzemanyagárak áprilisban 29,2%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt.

„Meg kellene fontolnunk, hogy alacsony áron importáljunk nyersolajat Oroszországból, hiszen ez nem áll szankciók alatt” – mondta Gwede Mantashe dél-afrikai ásványi erőforrás- és energiaügyi miniszter egy parlamenti ülésen – jelentette szerdán a Reuters.

Bár az orosz energiatermékek vásárlása aláássa az ukrajnai háború miatt az ország ellen hozott átfogó szankciókat, mégsem sérti azokat, ezek a kereskedelmi korlátozások ugyanis nem tiltják az amerikai és uniós joghatóságon kívüli vásárlóknak, hogy orosz olajat vásároljanak.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter a múlt hónapban azt mondta, hogy az orosz olajat vásárló országok elleni másodlagos szankciók nem kerültek le a napirendről, de a Biden-kormányzat óvatos az ilyen korlátozások piacra gyakorolt hatásával kapcsolatban – jelentette a Reutersre hivatkozva az Insider.

A világ számos országához hasonlóan Dél-Afrika is küzd a rendkívül magas inflációval: a hivatalos statisztikai hivatal szerint áprilisban a fogyasztói árak 5,9%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A Bloomberg szerint Dél-Afrika üzemanyag szükségletének mintegy 60%-át importálja, elsősorban az OPEC-országokból, köztük Nigériából és Szaúd-Arábiából.

Oroszország a világ egyik legnagyobb nyersolaj-exportőre, és az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után a harmadik legnagyobb termelő.

Az Ukrajna elleni háború óta az Európai Unió fokozatosan csökkenti az orosz üzemanyagimportot, ennek eredményeképpen az olcsó orosz olajat olyan országok vásárolják fel, mint Kína és India.

Dél-Afrika, amelyet a szovjet időkre visszanyúló történelmi kapcsolatok fűznek Moszkvához, márciusban tartózkodott az ENSZ azon szavazásán, amely elítélte Oroszország ukrajnai invázióját. A múlt hónapban Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azt mondta, hogy a „kívülálló országokat” súlyosan érintik az Oroszország elleni szankciók.

Szakérők megjegyzik, hogy az orosz olaj vásárlása Moszkva kasszáját gyarapítja, és a szankciók ellenére Oroszország az energiaárak szárnyalása miatt egyre nagyobb bevételt könyvelhet el. Májusban az ország olajexportból származó bevételei 11%-kal ugrottak meg áprilishoz képest – ezzel a bevételek visszatértek a háború előtti szintre – közölte szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség.

Visszatérhet az éhínség Afrikába az Oroszország elleni szankciók miatt

Az Afrikai Unió elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az afrikai országok „rendkívül aggódnak” az európai büntető-intézkedések miatt.