Radikális arab párt csatlakozna egy Netanjahu-kormányhoz

Nem zárható ki, hogy az izraeli iszlamista Ráám párt csatlakozzon egy Benjámin Netanjahu vezette jobboldali kormányhoz – mondta szombaton Manszúr Abbász, a Ráám vezetője, reagálva arra, hogy a nyolc pártból álló jelenlegi kormánykoalíciót az összeomlás fenyegeti.

Az i24News szerint Abbász azt mondta, hogy

amennyiben Naftali Bennett miniszterelnök kormánya felbomlana, nem zárja ki a lehetséges partnerséget Netanjahuval még akkor sem, ha kormányában részt venne a Becálel Szmotrics és Itamar Ben-Gvir vezette Vallásos Cionista párt.

Tegnap (hétfőn) volt a Bennett-Lapid kormány megalakulásának első évfordulója, de sok szakértő kételkedik abban, hogy a koalíció sokáig fennmaradna.

Abbász, akinek pártja az első olyan arab politikai tömörülés, mely csatlakozott egy izraeli kormánykoalícióhoz – dicsérte a jelenlegi kormány erőfeszítéseit, hogy talpon maradjon, mondván, hogy az esetleges kudarcnak semmi köze ahhoz az újdonsághoz, hogy egy arab párt is bekerült a kormányba.

Mindeközben Bennett is megvédte kormánya teljesítményét, a miniszterelnök pénteken azt mondta:

„Egy évnyi kormányzás után a legnagyobb felismerésem az, hogy Izrael akkor a legjobb, ha együtt dolgozunk, leküzdjük a nézeteltéréseinket és az ország javára összpontosítunk”.

„Ez a kormány” – mondta Bennett a baloldali, jobboldali, centrista, liberális és arab pártokat tömörítő kormányáról- „a politikai polarizáció ellenszere”.

„Izraeli állampolgárokat keresnek, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket”

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn felszólította az izraelieket, hogy ne utazzanak Isztambulba, s ha már ott vannak, a lehető leghamarabb térjenek vissza.