Neonácik akcióztak egy németországi zsinagóga előtt

Szélsőjobboldali szimbólumokat ábrázoló transzparenseket lobogtató férfiak gyűltek össze egy németországi zsinagóga előtt – írja a JTA.

Június 5-én a München melletti Ulmban mintegy 10 férfi gyűlt össze, akik egy transzparenst mutattak fel: „Fehér életek számítanak, állítsuk meg a fehér népirtást”.

Egy másik transzparens a neonácik körében népszerű fekete nap szimbólumot ábrázolta.

A T-Deutschland szerint a helyiek szembeszálltak a tüntetőkkel, és távozásra kényszerítették őket a helyszínről.

A rendezvény időpontja a zsinagógánál elkövetett gyújtogatási kísérlet egyéves évfordulója volt, amelyet a hatóságok szerint egy 45 éves török-német kettős állampolgár követett el, benzint öntve a homlokzatra és felgyújtotta azt. A szomszédok és a tűzoltók gyors beavatkozása megakadályozta, hogy a lángok átterjedjenek az épületre.

A gyanúsított elmenekült Németországból, és Törökországban bujkál, amely nem hajlandó kiadni őt.

A T-Deutschland szerint az e heti tüntetés célja valószínűleg a gyújtogatási kísérlet megünneplése volt.

Adókon hizlalt német antiszemitizmus

A júniusban megnyíló documenta művészeti kiállítás tiltakozások ellenére az Izrael-ellenes  propaganda platformja lesz. Krisztina Koenen írása. 

A helyi gyülekezet rabbija, Shnuer Trebnik nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a neonáci összejövetel a török szökevény tetteit ünnepelte.

„Annyi abszurditást tapasztalunk, hogy ez lehetséges”

– mondta a T-Deutschlandnak.

A szélsőjobboldali szélsőségesek általában ellenségesek mind a zsidókkal, mind a muszlim többségű országokból érkező bevándorlókkal szemben.

A rendőrség vizsgálja a zsinagóga előtti incidenst.

A német hatóságok 2021-ben 3027 antiszemita incidenst regisztráltak, ami 29 százalékos növekedést jelent a 2020-ban regisztrált 2351 incidenshez képest – derült ki a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal jelentéséből.

A korábbi jelentésekhez hasonlóan a kormányzati jelentés szerint az incidensek túlnyomó többsége neonáciknak tulajdonítható. Az antiszemitizmussal foglalkozó vezető megfigyelő szervezetek, köztük a berlini székhelyű RIAS, vitatták ezt az állítást, amely szerintük a kormány jelentéseinek hibás módszertanán alapul.

Növekvő szélsőjobboldali antiszemitizmustól tart a német hitközségi vezető

A zsidó életre „komoly fenyegetést jelent” a fehér nacionalizmus és az gyűlöletcselekmények újjáéledése – figyelmeztetett a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.