Holokauszt témájú sorozatot forgat a Hulu

A televíziós alkotók mostanság előszeretettel dolgozzák fel a filmvásznon a holokauszt szörnyűségeit, például a Hunters-ben, ami egy náci vadászról szóló tévésorozat, vagy a Russian Dollban, ami a nácik által megszállt 1944-es Magyarországra repít minket vissza. Azonban holokauszt témájú amerikai sorozat hosszú idők óta nem debütált, nagy valószínűség szerint, az utolsó ilyen alkotás az 1978-as „Holokauszt” című minisorozat lehetett, melynek főszereplője Meryl Streep volt – olvasható a zsido.com-on.

Ez most a Hulunak köszönhetően megváltozik, hiszen hamarosan megjelenik egy új sorozat, amely Georgia Hunter írónő Mi voltunk a szerencsések című megható regénye alapján készült, Joey King zsidó színésznővel a főszerepben. A sorozat nyolc epizódból áll majd.

A könyv egy némileg kitalált történet, amely 1939-ben kezdődik. Hunter tényleges zsidó családján, a Kurcsokon alapul, akik a lengyelországi Radomból származnak. Hunter egészen 15 éves koráig, nagyapja, Addy haláláig nem tudta, hogy túlélők unokája. Amikor felfedezte a család titkos történetét, egy évtizedes útra indult, hogy többet tudjon meg múltjáról. Többek között ennek az útnak az eredményeként született meg a „Mi voltunk a szerencsések” című regény.

A könyv sok szempontból egy holokauszt-eposz, a történet hat évet és öt kontinenst ölel fel. Minden fejezet egy-egy családtag szemszögéből íródott, dokumentálva hogyan igyekeznek elkerülni a nácik általi halált – a száműzetésen, a menekülésen, a gettókban való túlélésen és a nem zsidónak való álcázáson keresztül.

Még 2019-ben egy interjúban megkérdezték az írónőt, hogy miért olyan népszerű a holokauszt témája manapság, és így fogalmazott:

„A második generációs túlélők közvetlenül a háború befejezése után születtek, és még minden olyan feldolgozatlan volt. (…) Az, hogy egy generációval távolabb vagyunk ettől, egy kicsit nagyobb szabadságot ad nekünk, hogy feltehessük azokat a kérdéseket, amelyeket a szüleink talán soha nem éreztek helyénvalónak. És ezzel együtt a túlélők talán egy kicsit hajlandóbbak megosztani a történetüket az idő haladtával.”

A sorozat rendezője és egyik vezető producere Thomas Kahil, másik vezető producere, illetve egyben írónője Erica Lopez. A szereplőkről még nem sokat tudni, egyelőre csak Joey King neve ismert.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Joey King (@joeyking) által megosztott bejegyzés

King nemrég egy Instagram bejegyzést is közzétett, amelyben így fogalmazott:

„Ennek a sorozatnak a részese lenni sokkal többet jelent számomra, mint amit valaha is pontosan le tudnék írni. Egy igaz történet egy zsidó családról, akiket a 2. világháború elején elválasztottak, és akik az elképzelhetetlen borzalmak közepette is elszántak a túlélésben és az újraegyesülésben. Rendkívül fontos, hogy a holokauszt tragikus igazsága jelen legyen a mai világban. Megtisztelve érzem magam, hogy ez a csodálatosan tehetséges emberekből álló csoport beengedett ebbe a történetbe. És mindenkit arra bátorítok, hogy olvassa el a könyvet, ha még nem tette volna meg. @georgiahunter elképesztő munkát végez a pusztítás, sőt az öröm megragadásában a családja figyelemre méltó történetén keresztül.”

King egyébként a Hulu több produkciójában is felbukkan, például a „The Act” című sorozatában játszotta Gypsy Blanchard szerepét, amiért Emmy- és Golden Globe jelölést is kapott.

Az SS-tiszt és a zsidó fogoly románca a tévében — trailer

A „Love It Was Not” kreatív fotómontázs, interjúk és archív tanúvallomások segítségével írja le a valószínűtlen auschwitzi szerelmi viszonyt.