Angela Merkel: Nincs miért bocsánatot kérnem

Angela Merkel volt német kancellár a hivatalából való távozása óta adott első interjújában megvédte Putyinnal kapcsolatos politikáját – számolt be a BBC. 

Azt mondta, hogy „nincs miért bocsánatot kérnie” a Krím Ukrajnától való orosz annektálására adott 2014-es válasza miatt.

Megvédte azt is, hogy hivatali ideje alatt ellenezte Ukrajna NATO-csatlakozását.

Merkel asszonyt egyesek azzal vádolták, hogy kiszolgáltatottá tette Németországot azáltal, hogy üzleti kapcsolatokra törekedett Oroszországgal.

Az Északi Áramlat-2 gázvezetéket, amely orosz földgázt szállítana közvetlenül Németországba, még Merkel kancellársága idején építették, és utódja, Olaf Scholz kancellár csak röviddel azelőtt függesztette fel, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

Az invázió miatti szigorú szankciók bevezetése miatt nyomás alatt álló Németország azon fáradozik, hogy csökkentse az orosz energiától való függőségét anélkül, hogy saját gazdasága kárt szenvedne.

Merkel azt mondta, hogy Európa és Oroszország szomszédok, akik nem hagyhatják figyelmen kívül egymást.

„Meg kell találnunk a módját annak, hogy minden különbségünk ellenére együtt tudjunk élni” – mondta.

Az invázió „nem csak elfogadhatatlan, hanem Oroszország nagy hibája is” – mondta Alexander Osang német újságírónak és írónak az ARD által sugárzott interjúban.

„Ha elkezdünk visszamenni az évszázadokba, és azon vitatkozni, hogy melyik terület kié legyen, akkor csak háború lesz” – mondta. „Ez semmiképpen sem jöhet szóba.”

Megvédte az Oroszországgal szemben a Krím annektálására válaszul bevezetett szankciókat, valamint Németország szerepét a minszki békefolyamat fenntartásában, amely a 2014-15-ben Kelet-Ukrajnában zajló harcoknak hivatott véget vetni.

A békefolyamat – érvelt – időt adott Ukrajnának arra, hogy nemzetként fejlődjön és megerősítse a hadseregét.

„Nem kell magamat hibáztatnom azért, hogy nem próbálkoztam eléggé” – mondta. „Nem látom, hogy azt kellene mondanom, hogy „ez rossz volt”, és ezért nincs miért bocsánatot kérnem”.”

Elmondása szerint 2008-ban ellenezte Ukrajna NATO-tagságát, mert meg akarta akadályozni az Oroszországgal való eszkalációt, és mert Ukrajna maga sem állt készen. „Az nem az az Ukrajna volt, amelyet ma ismerünk” – mondta. „Az ország nem volt stabil, tele volt korrupcióval”.

EPA/FILIP SINGER

Merkel omladozó hagyatéka

Angela Merkel egy fogatlan és oroszoknak kiszolgáltatott Németországot hagyott maga után – írja Bill Wirtz, a Specator World újságírója.