„Zsidóvadászatra” készülő neonácikra csaptak le Franciaországban

A francia rendőrség egy fegyverarzenálra, köztük géppisztolyokra bukkant, miután letartóztatott négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy neonáci csoporthoz tartoztak a kelet-elzászi régióban – közölték pénteken tisztviselők.

Mintegy 200 rendőr vette őrizetbe a 45 és 53 év közötti férfiakat kedden Mulhouse közelében lévő otthonukban, miután a hírszerző szolgálatok jelezték, hogy

a csoport tagjai „zsidóvadászatra” készültek egy strasbourgi futballmérkőzésen

– közölte Edwige Roux-Morizot ügyész sajtótájékoztatón.

Riasztó mennyiségű fegyvert – 18 legális és 23 illegális -, 167 tárat, 30 kilogramm lőport és robbanóanyag előállítására alkalmas anyagokat találtak

– mondta.

Franciaország az antiszemita incidensek elmúlt években tapasztalt növekedésével összhangban fokozta a szélsőjobboldali szélsőségesek megfigyelését, Emmanuel Macron elnök 2019 decemberében meglátogatott egy megrongált elzászi zsidó temetőt.

A nyomozók egyelőre nem állapították meg, hogy a férfiak támadást terveztek-e, de antiszemita és holokauszttagadó műveket találtak, és számítógépes eszközöket elemeznek – mondta Roux-Morizot.

Találtak továbbá lövedékek készítéséhez szükséges felszerelést és több mint 25 ezer euró (közel 10 millió forint) készpénzt is.

A gyanúsítottakat fegyverkereskedelemmel vádolják, és akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

A francia zsidók nem érzik magukat biztonságban

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) által februárban végzett felmérés szerint a franciaországi zsidó lakosság nagy többsége egyetért azzal, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt Franciaországban, és egyre növekszik, a zsidók többsége és a közvélemény is egyetért abban, hogy ez a francia társadalomban komoly aggodalomra ad okot.

A franciaországi antiszemita incidensekről szóló jelentések 2021-ben 75%-kal nőttek

a Zsidó Közösség Biztonsági Szolgálata, a francia zsidó közösség fő figyelőcsoportja szerint.

Tavaly egyszerre nőtt és csökkent az antiszemitizmus Franciaországban

Ugyanabból a számsorból az egyik elemzés azt számolta ki, hogy 2021-ben 14%-kal csökkent az antiszemita események száma, a másik szerint viszont a 75%-kal nőtt.