Atombombákhoz való plutóniumot és uránt találtak egy ukrán atomerőműben

Korábban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója azt állította, hogy a zaporozsjei atomerőműben mintegy 30 tonna plutóniumot és 40 tonna dúsított uránt tárolnak.

Ukrajna Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelete tagadja, hogy az országban általában és különösen a zaporozsjei atomerőműben olyan plutónium- és dúsított uránkészletek lennének, amelyeket atomfegyverek előállítására lehetne felhasználni – áll Oleg Korikov, a felügyelőség megbízott vezetőjének a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) intézett nyílt levelében.

„A felügyelőség kategorikusan cáfolja azokat az információkat, amelyek szerint a zaporozsjei atomerőműben és általában Ukrajnában állítólag olyan plutónium- és dúsított urániumkészletek vannak, amelyeket atomfegyverek előállítására lehetne használni […]”

– áll az ügynökség honlapján pénteken közzétett közleményben.

Az ügynökség tétlenséggel és kétértelmű állásponttal vádolta a NAÜ-t.

„A zaporozsjei atomerőműben sem plutóniumot, sem katonai célokra felhasználható uránt nem tároltak. Ráadásul Ukrajna számára technikailag és politikailag lehetetlen akár csak néhány gramm fegyverként használható plutóniumot vagy uránt előállítani a technológia hiánya és a beszerzés politikai tilalma miatt”

– áll a közleményben.

„A zaporozsjei atomerőmű, csakúgy, mint az összes többi ukrán atomerőmű, csak 5%-os dúsítású fűtőelemeket használ, amelyeket nem lehetne nukleáris fegyverek előállítására használni”.

Korábban Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója azt állította, hogy

a zaporozsjei atomerőműben mintegy 30 tonna plutóniumot és 40 tonna dúsított uránt tárolnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a NAÜ továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával és Kijevvel az ügynökség képviselőinek az erőműbe való utazásának megszervezése ügyében, amely jelenleg az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Irán nem akarja, hogy a NAÜ nézze, hogyan dúsítja az urániumot

Lekapcsolták a Nemzetközi Atomügynökség két megfigyelőkameráját is.