Törökország 10 feltételt szab a svéd és a finn NATO-tagsághoz

Ankara 10 feltételt támasztott Stockholm és Helsinki felé, amelyek teljesítése esetén a török hatóságok fontolóra vennék Svédország és Finnország NATO-tagságát. Erről a Yeni Safak újság számolt be szerdán.

A május 25-i ankarai tárgyalások során a svéd és finn képviselők egy követeléscsomagot kaptak. A lap szerint

a két országnak egyértelműen ki kell nyilvánítania, hogy támogatja Ankara terrorista szervezetek elleni fellépését,

és el kell fogadnia a vonatkozó törvényeket.

Svédországnak és Finnországnak be kell zárnia a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárttal kapcsolatban álló szervezeteket, azok vagyonát és médiaforrásait a területükön, és nem szabad engedélyezni az újranyitásukat.

Erdogan szerint Svédország és Finnország terroristákat támogat

Erdogan azt is közölte, hogy Törökország nem vár az Egyesült Államok engedélyére ahhoz, hogy új offenzívát indítson Szíriában.

Ezen túlmenően Ankara követeli, hogy

Stockholm és Helsinki oldja fel a védelmi ipar termékeire vonatkozó embargót, és adja ki a terroristákkal kapcsolatban álló személyeket.

A török hatóságok azt is javasolták, hogy

a két ország hírszerző szervei működjenek vele együtt a terrorizmus elleni küzdelemben.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök korábban többször is kijelentette, hogy Ankara nem támogatja Svédország és Finnország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez, amíg Stockholm és Helsinki nem határozza meg a terrorszervezetekkel kapcsolatos hozzáállását, amelyek közé Ankara többek között a Kurdisztáni Munkáspártot, az úgynevezett Szíriai Önvédelmi Erőket és a „Fethullahista terrorszervezetet” sorolja, amelyet a török hatóságok azzal vádolnak, hogy részt vett egy 2016-os puccs előkészítésében.

A törökök feltételeket szabnak a finn és svéd NATO csatlakozáshoz

Finnországnak és Svédországnak törvényt kell módosítania ahhoz, hogy eleget tegyen Törökország követeléseinek, és csatlakozhassék a NATO-hoz.