Elutasítja az EU legális migrációt ösztönző ötleteit a Fidesz

A legális és szabályozott migráció fontos, jót tesz az Európai Unió gazdaságának, és segít megoldani a munkaerőpiac hiányait – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Strasbourgban szerdán.

Maros Sefcovic, az Európai Parlament plenáris ülésének a „Készségek és tehetségek Európai Unióba vonzásáról” címmel tartott, a jogszerű migrációról szóló vitában kifejtette: mivel egyre kevesebb a munkaképes korú európai állampolgár, az Európai Uniónak közös megoldást kell találnia a munkavállalási céllal legálisan érkező migránsok fogadására.

Közölte:

az európai gazdaság fellendítésében szerepet játszó legális bevándorlás érdekében elengedhetetlen a migráció származási és tranzitországaival folytatott együttműködés, hogy a szabályozott migrációval minden érintett hasznot remélhessen. Az agyelszívás helyett olyan megoldásra, programokra és kezdeményezésekre van szükség, amelyekkel a partnerországok és az uniós tagállamok is nyernek

– emelte ki.

A legális migráció ösztönzése nem megy szembe az európai munkaerő továbbképzésének fontosságával, de tudni kell, hogy Európa globális versenyben van a tehetségekért, a képzett munkaerőért

– tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vitához benyújtott, és az MTI-hez eljuttatott írásbeli hozzászólásában kijelentette: elutasítja a brüsszeli migrációs javaslatokat.

„Ideje lenne végre elfogadni, hogy az európai demográfiai és munkaerőpiaci problémákra nem a tömeges bevándorlás az egyetlen lehetséges megoldás. Más megoldások is léteznek, mint például a magyar modell, ami egy sikeres család- és adópolitikára épít”

– fogalmazott.

Hidvéghi rámutatott: a baloldali EP-képviselők továbbra is az emberi jogok élharcosainak tüntetik fel magukat, de valójában erkölcstelen és álszent módon cselekednek, amikor a szegényebb országok képzett állampolgárait akarják az EU-ba hozni. Véleménye szerint ez sem az említett országoknak, sem az Európai Uniónak nem válik hasznára.

„A képzett munkaerő kiszipolyozása csak tovább mélyíti problémákat a származási országokban, és előbb-utóbb kisemmizi őket. Eközben az Európába való tömeges bevándorlás veszélyezteti kultúránkat, társadalmi kohéziónkat, és jelentős anyagi többletköltséggel jár a tagállamok számára”

– mondta.

A fideszes képviselő hozzátette:

az elmaradottabb országok problémáit helyben kell orvosolni, elsősorban infrastrukturális fejlesztésekkel és gazdasági beruházásokkal. A valódi segítség nem az Európába irányuló tömeges bevándorlás támogatása, hanem a kevésbé fejlett országok világgazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolása és sikeres növekedési pályára állítása

– tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Az Európai Bizottság újabb tervet javasol a legális migráció előmozdítására

A belügyi biztos szerint a legális migráció elengedhetetlen a gazdasági fellendüléshez, a digitális és zöld átálláshoz.