Oroszbarát ukránokat tol maga előtt Moszkva

Ukrajna meglepő hatékonysága az orosz csapatokkal szemben arra kényszerítette Vlagyimir Putyin hadseregét, hogy rosszul kiképzett és gyengén felszerelt helyieket irányítson – állítja a US News.

A brit hírszerzés szerint a Kreml rosszul képzett, gyengén felszerelt, Oroszországot támogató ukrán csapatokra támaszkodik hadjáratának középpontjában jelenleg zajló harcokban, hogy megkímélje saját erőinek életét.

A jelentés éppen akkor látott napvilágot, amikor Oroszország fokozza az ukrán erők bekerítésére irányuló hadjáratát a Donbászban, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök támadásának középpontjában áll, hogy jóvá tegye azokat a stratégiai hibákat és veszteségeket, amelyeket az Ukrajna elleni inváziója első három hónapjában elszenvedett.

A híreket szerint Moszkva kénytelen volt bevetni korábban kiszuperált harckocsijait, hogy pótolja az ukrán hadsereg által megsemmisített több száz tankot. Az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek azt tervezik, hogy új, fejlett fegyvereket küldenek Ukrajnába, hogy megpróbálják megtörni a Donbaszban dúló harcokat, amelyek a múlt héten a Pentagon egyik tisztviselője szerint „koncentrált tüzérségi párbajjá” fajultak.

Ismét fenyeget az orosz külügyminiszter a nyugati fegyverek miatt

A nagy hatótávolságú fegyverekre nagy hatótávolságú fegyver lehet az orosz válasz.

A brit védelmi minisztérium katonai hírszerzése hétfőn jelentette, hogy az Oroszország által e harcokra mozgósított erők között vannak az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság szakadár erői is.

„Ezek a csapatok rosszul felszereltek és gyengén kiképzettek, és a hagyományos orosz egységekkel ellentétben nem rendelkeznek komoly felszereléssel”

– áll az értékelésben.

A jelentés összehasonlítja mozgósításokat más konfliktusövezetekben tett korábbi orosz kísérletekkel, így a szíriai hadsereg katonáinak tartalékos alakulataival, amelyre a Bassár Asszad rezsimjének fenntartását célzó kampánya során támaszkodott az orosz vezetés.

„Ez a megközelítés valószínűleg azt jelzi, hogy az általános orosz erők által elszenvedett veszteségeket korlátozni kívánják”

– zárul az értékelés.

Oroszország az elmúlt napokban arra összpontosított, hogy elfoglalja az ellenőrzést Szeverodonyeck, stratégiai fontosságú luhanszki város felett, hogy megpróbálja bekeríteni az ott harcoló ukrán erőket. Más elemzők szerint Ukrajnának sikerült néhány kisebb mértékű ellentámadást indítania az orosz erők ellen – ami azt jelzi, hogy Moszkva csapatainak ereje csökkenőben van, még akkor is, ha továbbra is folytatja „a felszerelések és csapatok beáramoltatását” a térségbe.

„Az ukrán erők sikeres ellentámadást hajtottak végre Szeverodonyeckben az elmúlt 48 órában, és visszaszorították az orosz csapatokat a város keleti peremére és a déli településekről” – írta vasárnap késő este közzétett elemzésében az Institute for the Study of War, amely a február 24-i orosz invázió óta nyomon követi Oroszország csapatmozgásait.

„Az, hogy az ukrán erők képesek voltak sikeresen ellentámadni Szeverodonyeckben, a Kreml jelenlegi kiemelt hadműveleti területén, tovább jelzi az orosz erők csökkenő harci erejét Ukrajnában”.

„Az orosz hadsereg minden rendelkezésre álló erőforrását erre az egyetlen csatára összpontosította, hogy nyereséget könyvelhessen el” – jegyezte meg szombaton egy külön elemzésben, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg ezzel szemben „megőrzi a rugalmasságot és a magabiztosságot, hogy ne csak helyi ellentámadásokat hajtson végre Ukrajna más részein – például Herszon északi részén -, hanem hatékony ellentámadásokat hajtson végre az orosz támadások célpontjában, Szeverodonyeckben”.

Ukrajna a jelentések szerint mostanra visszaszerezte a város húsz százaléka feletti uralmat – ez feltűnő elmozdulás Kijev korábbi nyilatkozataihoz képest, miszerint át kellene adni a várost, hogy elkerülhető legyen az ukrán erők teljes bekerítése.

A világot már nem érdekli az ukrajnai háború

Ahogy a figyelem csökken, úgy fog csökkenni a világ vezetőire nehezedő nyomás, hogy segítsenek Ukrajnának és megbüntessék Oroszországot.