New York–i antiszemita incidensek miatt aggódnak az amerikai zsidók

New York államban a gyűlölet-bűncselekmények száma 2020 és 2021 között 196 százalékkal emelkedett, ennek a leginkább a zsidók voltak az áldozatai, ellenük irányult a bűncselekmények 40 százaléka — írja a Tett és Védelem Alapítvány.

Az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) és a Community Security Initiative (Közösségi Biztonsági Kezdeményezés ) konkrét fellépésre szólított fel amiatt, hogy aggasztó mértékben megnőtt a szélsőségesség és az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma New York államban.

Egy szerdán közzétett jelentésben a két zsidó szervezet sürgette az állami tisztviselőket és Kathy Hochul kormányzót, hogy a New York-i gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítását célzó programjának finanszírozását 25 millió dollárról 50 millió dollárra duplázzák meg. Ez további ezer létesítmény védelméhez szükséges képzést és felszerelést finanszíroz az államban.

„Most lehetőségünk van arra, hogy felszólítsuk törvényhozóinkat és a közösség vezetőit, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a gyűlöletkeltő, erőszakos cselekmények ne ismétlődhessenek meg államunkban”

– mondta Scott Richman, az ADL regionális igazgatója sajtóközleményében.

Drámai mértékben növekedett az antiszemita bűncselekmények száma New Yorkban

A New York-i rendőrség jelentése szerint 2022 márciusában 92%-kal ugrottak meg az ilyen típusú incidensek az előző év azonos időszakához képest.

Az ADL most közzétett jelentése szerint a bejelentett gyűlölet-bűncselekmények száma New Yorkban 2020 és 2021 között 196 százalékkal nőtt, aminek elsősorban a zsidók voltak a célpontjai, ellenük irányult a gyűlölet-bűncselekmények 40 százaléka. Ebbe 51 zsidóellenes támadás is beletartozott, ez a legmagasabb szám, amit a szervezet valaha is feljegyzett New Yorkban.

Richman szerint a jelentés nemcsak az antiszemitizmusra világít rá, hanem feltárja az olyan összeesküvés-elméletek elterjedtségét is, amilyen például a múlt hónapban Buffalóban történt rasszista lövöldözést is motiválta, amelyben fehér felsőbbrendűséget hirdető elkövetők 10 feketét gyilkoltak meg.

Mint arról beszámoltunk, a New York–i rendőrség is a gyűlöletcselekmények drámai növekedéséről számolt be, egy áprilisi kimutatás szerint az antiszemita bűncselekmények száma a városban 92%-kal nőtt idén márciusában az egy évvel ezelőttihez képest.

Az év első negyedében összesen 94 zsidók ellen irányuló bűncselekményről érkezett jelentés, ezek között voltak fizikai támadások, szóbeli erőszak, vandalizmus és egyéb gyűlöletcselekmények.

Az antiszemita incidensek számának növekedése szinte egyenesen arányos New York város bűnözési statisztikájának romlásával. A New York-i rendőrség szerint a bűnözés több mint 36%-kal nőtt a múlt hónapban az egy évvel ezelőttihez képest.

Miért nő az antiszemitizmus Amerikában?

„A számok megdöbbentőek. Ezek a gyűlöletbűncselekmények a zsidó élet minden területét érintik. A zsinagógák környékét. A kávézókat. Az utcákat”.