Egy Donyeck város közelében levő gyár lesz a következő Azovsztal?

Vajon az ukrán ellenállás ki tud-e tartani az üzemben, ahogyan a mariupoli Azovstal üzemben is tették?

Az oroszbarát erők óvatosan szemlélik az Avdiivka városában lévő Akokszgyárat, amely esetleg az orosz csapatokkal szemben álló ukrán ellenálló harcosok újabb támaszpontja lehet a Donyecki területen – jelentette Akhra Avidzba, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött szakadár Donyecki Népköztársaság (DPR) egyik önkéntes zászlóaljának parancsnoka a RIA szerint.

Avdiivka egy város a Donyecki területen, amelynek lakossága hivatalos források szerint mintegy 31 ezer fő, és mindössze mintegy 6 kilométerre északnyugatra fekszik Donyeck városától – írja a Jerusalem Post.

A donbászi régióban való elhelyezkedése miatt a város az orosz-ukrán konfliktus 2014-es kezdete óta számos összecsapás helyszíne volt az ukrán és az orosz erők között.

Különösen 2017-ben volt nevezetesen jelentős összecsapások helyszíne, ami akkor a konfliktus legsúlyosabb eszkalációjának számított 2015 óta.

Annak ellenére azonban, hogy a DPR által követelt területen belül van, Ukrajnának mindeddig sikerült megtartania a város ellenőrzését.

Mint Kelet-Ukrajna több nagyvárosában, Avdiivkában is folyamatos összecsapások zajlanak az orosz erőkkel. Sőt, egyes jelentések még azt is állítják, hogy a harcok a városban már február 20-án, négy nappal az orosz invázió kezdete előtt elkezdődtek, bár Oroszország ezt tagadja.

Az invázió kezdete óta azonban az orosz erők számos alkalommal csapást mértek a városra, ami állítólag az Azov zászlóalj egyik parancsnokának halálát is okozta.

Az elmúlt hetekben azonban a harcok a városban jelentősen kiéleződtek, különösen azt követően, hogy Oroszország ismét Kelet-Ukrajnára összpontosít. Ezekben az összecsapásokban több ezer lakos kényszerült a föld alá menekülni, és többször érkeztek jelentések arról, hogy az orosz erők termobarikus fegyvereket alkalmaztak helytelenül, és fehér foszfort használtak fegyverként.

A Szovjetunió által 1963-ban épített Avdiivka Koksz- és Vegyiüzem (gyakran rövidítve AKHZ) számos vegyi anyagot és vegyületet állít elő, leginkább kokszot, valamint benzint és szénnel kapcsolatos üzemanyagot.

Az üzem hatalmas, valójában Európa egyik legnagyobb kokszgyára, és az ukrán acélművek által használt koksz egyik legfontosabb gyártója.

Az Avdiivka-kokszgyár uralja a várost, és az egyik legjobban felismerhető és azonosítható jellegzetessége, és az elmúlt években orosz támadások célpontja volt. A jelenlegi konfliktus során Oroszország azzal vádolta az ukrán erőket, hogy szabotálják az üzemet. Később, május elején az üzem elleni orosz támadásban a jelentések szerint 10 ember meghalt és 15 másik megsebesült.

Mivel az orosz erők folytatják erőfeszítéseiket a Donbasz feletti ellenőrzés megszerzésére, Avdiivka fontos célpont. Attól tartanak azonban, hogy az ukrán ellenállás egy ideig kitarthat az Avdiivkai Kokszgyárban, hasonlóan ahhoz, ami a mariupoli Azovstal acélműnél történt.

Mariupol városában az egész háború leghevesebb harcai zajlottak, és az Azov zászlóalj által vezetett ellenállás jelentős ideig kitartott az üzemben. Az orosz erők számára hosszadalmas és költséges vállalkozás volt a kiűzésük, és valószínűleg el akarják kerülni, hogy ez megismétlődjön.

Miközben a RIA-nak elismerte, hogy az ukrán erők kitarthatnak az üzemen belül, ha nem hajlandók megadni magukat, Avidzba azt mondta, hogy van megoldásuk: Betonnal töltik fel a helyet, hogy szó szerint befalazzák őket.

A RIA-nak kifejtette: „Ha nem mennek el, akkor ott maradnak”.

Fotó: Bunkerben húzza meg magát egy ukrán katona a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében 2022. május 28-án. Két nappal korábban az orosz légierő rakétacsapást mért az ukrán 10. hegyi rohamhadosztály állásaira Bahmutnál. MTI/EPA

Megmentheti-e Ukrajnát a szotyola?

Az orosz támadások miatt Ukrajna kifogyhat a dízelolajból, viszont hatalmas mennyiségű napraforgó-olaj feleslege áll rendelkezésére. Robert C. Castel elemzése.