A texasi hatóságok össze-vissza beszéltek az iskolai lövöldözésről

A Federalist összegyűjtötte milyen hamis információkat adtak közre az állami szervek a tömeggyilkosságról, amelyben 19 gyereket és 2 tanárt ölt meg a 18 éves elkövető.

A sok hamis információ ködében egymással ellentétes hírek jöttek ki az uvaldei mészárlásról. Az amerikai lap összesen nyolc hamis állítást gyűjtött össze a lövöldözésről, amelyeket a hatóságok közöltek a válaszokat követelő amerikaiakkal. Ezekből szemléztünk.

„Az iskolai rendőrtiszt megpróbálta állítani a gyanúsítottat”

Steve McCraw, a Texasi Közbiztonsági Minisztérium (DPS) igazgatója eredetileg azt mondta, hogy egy iskolai erőforrás tiszt szembeszállt gyanúsítottal, mielőtt az belépett az iskolába.

Egy ponton McCraw váltott, és azt mondta, hogy a tiszt „nem volt az iskolában” a lövöldözés idején.

A texasi DPS néhány nappal később kénytelen volt mindkét beszámolót visszavonni, amikor kiderült, hogy az iskolai biztonsági tiszt egyáltalán nem vette észre a lövöldözőt, amikor elhajtott a gyanúsított mellett, aki egy jármű mögött „kuporgott”.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a gyilkos minden beavatkozás nélkül ért el az épületig.

„A fegyveres golyóálló mellényt viselt”

A DPS szóvivője, Erick Estrada őrmester nem sokkal a lövöldözés után azt állította, hogy a gyanúsított „puskát viselt és [volt] rajta golyóálló mellény”.

A DPS egy másik szóvivője, Christopher Olivarez hadnagy később azt állította, hogy a fegyveres egy olyan mellényt viselt, amelyet extra lőszer szállítására terveztek, de nem volt rajta semmilyen lemez.

„A rendőrök gyorsan elkapták a lövöldözőt”

McCraw eredetileg azt mondta, hogy az iskolába érkező első rendfenntartó rendőrök „azonnal” megtámadták a lövöldözőt.

„A lényeg az, hogy a rendfenntartó erők ott voltak” – mondta McCraw a lövöldözés másnapján. „Azonnal támadtak. A tanteremben tartották [a fegyverest]”.

Daniel Rodriguez, Uvalde rendőrfőnöke szintén azt állította, hogy a rendőrök „perceken belül reagáltak”.

McCraw csak három nappal a tragédia után ismerte el, hogy a helyi rendfenntartó erők visszariadtak attól, hogy segítsenek a diákoknak és a személyzetnek, miután a gyanúsított tüzet nyitott rájuk.

McCraw azt állította, hogy a rendőrök tévesen minősítették a gyanúsítottat elbarikádozott lövöldözőnek, és hogy tévesen gondolták, hogy „nem voltak veszélyben gyerekek”.

A rendőrök állítólag közel egy órán át álltak az iskola, majd az osztályterem előtt, miközben várták, hogy a határőrség taktikai csapata megjelenjen a helyszínen, ahol a diákok többször is a 911-et hívták segítségért.

Mire a BORTAC megérkezett, és egy gondnoki kulcsot használva belépett az érintett negyedikes osztályterembe, a lövöldöző már több mint egy órája az iskola területén tartózkodott.

„A rendőrök nem voltak elég jól felszerelve”

Oliverez szóvivő azt állította, hogy a helyi rendfenntartók azért vonultak vissza, mert „meg is lőhették volna őket”, és meg akarták várni a speciális erősítést.

A feljegyzések azonban azt mutatják, hogy Pete Arredondo, az Uvalde Consolidated Independent School District vezetője, aki utasította a tiszteket, hogy maradjanak az osztálytermen kívül, ahol a fegyveres tartózkodott,

ki volt képezve arra, hogy aktív lövöldözős helyzetekre reagáljanak.

A feljegyzések szerint Arredondo nemrégiben, 2021 decemberében nyolcórás aktív lövészképzést végzett.

Továbbá az Uvaldei Rendőrkapitányság 2018-ban a Facebookon dicsekedett egy olyan támogatással, amely minden rendőrt testpáncéllal látott el.

A lövöldözésre adott rendőrségi reakciót várhatóan alaposan kivizsgálják. Texas kormányzója maga is felháborodását fejezte ki, amiért hamis információkat adtak neki – számolt be a Texas Tribune.

MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Bari Weiss: Így vadult meg Amerika

Az erőszak, és az erőszak iránti teljes közöny betegsége pusztít az Egyesült Államokban – írja az UnHerd oldalán publikált véleménycikkében az ismert amerikai publicista.