Mégis cenzúrázhatnak a nagy közösségi oldalak Texas államban

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróság blokkolta azt a texasi törvényt, amely megtiltotta volna a nagy közösségi médiaoldalakat üzemeltető cégeknek, hogy saját szempontjaik alapján tiltsák ki vagy cenzúrázzák felhasználóikat – számolt be az amerikai sajtó helyi idő szerint szerdán.

Ezzel a döntéssel a taláros testület a nagy technológiai vállalatok mellé állt, amelyek azzal érveltek, hogy a republikánusok által támogatott törvény „az elképzelhető legvisszataszítóbb megnyilvánulások menedékévé tenné a platformokat”. A törvény ellen a – mások mellett a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is magában foglaló – Számítástechnikai és Kommunikációs Ipari Szövetség (Computer & Communications Industry Association, CCIA) nevű amerikai szervezet nyújtott be panaszt, amellyel a kedden hozott ítélet tanúsága szerint a legfelsőbb bíróság 5-4 arányban egyetértett.

A jogszabályt egy alsóbb fokú bíróság még 2021-ben blokkolta, majd egy kerületi bíróság döntése nyomán május 11-én ismét hatályba lépett. Ezt követően indítottak pert az iparági csoportok, amelyek állásfoglalást kértek a legfelsőbb bíróságtól.

Szerintük ugyanis a jogszabály „sérti a vállalatok szólásszabadságát, beleértve platformjaik szerkesztőinek mérlegelési jogát az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése alapján.

A technológiai vállalatok úgy vélik: a törvény „alkotmányellenesen kormányzati beleszólást engedne a magánbeszédbe”. Szerintük a szerkesztői ellenőrzések korlátozása „mindenféle kifogásolható nézőpont terjesztésére kényszerítené a platformokat”.

Samuel Alito, Clarence Thomas és Neil Gorsuch, a taláros testület három konzervatív bírája írásos különvéleményt adtak ki, amelyben egyebek között azt írták:

„egyáltalán nem egyértelmű, hogy az internet kora előtti precedensek hogyan vonatkoznak a közösségi média nagyvállalataira”.

Hozzájuk csatlakozott Elena Kagan bíró is, azonban John Roberts, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor, Amy Coney Barrett és Brett Kavanaugh bírók a jogszabály blokkolása mellett döntöttek.

A texasi törvényt az állam republikánusok vezette törvényhozása fogadta el, és ezt követően a szintén republikánus kormányzó, Greg Abbott látta el kézjegyével. A törvényjavaslat tavaly szeptemberi aláírásakor Abbott úgy fogalmazott: „Néhány közösségimédia-cég veszélyes lépéseket tesz, hogy elhallgattassa a konzervatív eszméket és értékeket vallókat. Ez helytelen, és nem engedjük meg Texasban.”

A jogszabály azt követően született meg, miután az amerikai konzervatívok sorozatosan arra panaszkodtak, hogy a nagy technológiai vállalatok sorozatosan megakadályozzák őket abban, hogy hangot adjanak nézeteiknek. Példaként Donald Trump volt amerikai elnököt említették, akinek a Twitter véglegesen felfüggesztette felhasználói fiókját a 2021. januári capitoliumi zavargások után.

A hivatalos nevén HB20-nak nevezett törvény megtiltaná a legalább havi 50 millió aktív felhasználóval rendelkező közösségimédia-vállalatoknak, hogy saját „nézőpontjaik” alapján „cenzúrázzák” a felhasználókat, és lehetővé tenné, hogy ennek érvényesítése érdekében a felhasználók vagy a texasi főügyész pert indítsanak.

A tech cégek zsarnoksága — Hogy jutottunk ide és mi a megoldás?

A tech-cégek önkényes viselkedése annak köszönhető, hogy teljesen elmaradt a törvényi szabályozásuk – írja Michael Lind a Tablet hasábjain.