Kelet-Európában ledöntik a szovjet győzelem emlékműveit

Lengyelországtól Bulgáriáig, az egykor a kommunizmus alatt levő országok ledöntik a Vörös Hadsereg emlékműveit.

A lengyel hatóságok fokozták azon törekvésüket, hogy megszabadítsák az országot a Moszkva által rájuk kényszerített brutális rezsim alatt eltöltött évek kézzelfogható örökségétől.

Nem csak Lengyelország akar megszabadulni a nem kívánt emlékművektől és utcanevektől. A Közép- és Kelet-Európában szétszórtan található emlékműveket sok országban a szovjet imperializmus és megszállás nemkívánatos emlékeinek tekintik.

Egyes utcaneveket már korábban is megváltoztattak, szobrokat és emlékműveket pedig elhordtak, de mióta Vlagyimir Putyin csapatai bevonultak Ukrajnába, a szovjetmentesítés üteme és mértéke fokozódott – számol be a Telegraph.

A lett fővárosban, Rigában a törvényhozók nemrégiben megszavazták, hogy eltávolítanak egy hatalmas szovjet háborús emlékművet, amely egy magas obeliszkből és a Vörös Hadsereg három hatalmas bronzszobrából áll. A lett közvélemény összefogott, hogy 200 000 eurót gyűjtsön össze a lebontás és eltávolítás költségeinek fedezésére.

A tüntetők Rigában is az utcára vonultak. A „Felszabadulás a szovjet örökség alól” felirat alatt vonulva követelték az összes szovjet emlékmű eltávolítását, valamint a szovjet múlthoz kapcsolódó utcák és terek átnevezését.

Eközben a bolgár fővárosban, Szófiában a helyi hatóságok megkezdték a hatalmas szovjet hadsereg emlékművének eltávolítását. A város számára régóta viták forrása, az ukrajnai háború adta meg a végső lökést.

Fotó: Szovjet szoborcsoport Pozsonyban/Wikimedia

„A Nyugat rosszul mérte fel az orosz gazdaság globális jelentőségét”

A világ mintegy kétharmada „el nem kötelezett”, és ezt a pozíciót a legtöbben szeretnék fenntartani. Ha rákényszerítjük őket, hogy válasszanak oldalt, meglepődhetünk az eredményen.