Putyin azt mondja nyitott a tárgyalások újrakezdésére

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte német és francia kollégájával, hogy Moszkva nyitott a tárgyalások folytatására Ukrajnával, de a Nyugat fegyverekkel való ellátása a kijevi kormánynak súlyosbíthatja a válságot – közölte szombaton a Kreml.

A megjegyzések egy nappal azután hangzottak el, hogy amerikai tisztviselők jelezték: a Biden-kormányzat valószínűleg jóváhagyja a fejlett, nagy hatótávolságú rakétarendszerek Ukrajnának történő átadását, amelyre a kijevi kormány szerint azért van szükség, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást az ország keleti részén fekvő Donbász régióban, ahol heves harcok dúlnak – írja a Wall Street Journal.

Putyin az Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott telefonbeszélgetés során „megerősítette az orosz fél nyitottságát a párbeszéd újrafelvételére” – közölte a Kreml.

Scholz és Macron kezdeményezte a szombaton tartott, mintegy 80 percig tartó telefonkonferenciát – közölte a német kancellária. A két európai uniós vezető arra kérte Putyint, hogy kezdjen közvetlen tárgyalásokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és felszólította őt, hogy azonnal vessen véget az ellenségeskedéseknek és vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából – közölte a kancellária.

Az Egyesült Államok és a szövetségesek már szállítottak Ukrajnának tüzérséget, de ez önmagában nem elegendő az orosz tűzerő ellen, mondják ukrán parancsnokok. Az Egyesült Államoktól most azt várják, hogy többszörös indítású rakétarendszereket, vagyis MLRS-akkumulátorokat és egy második típusú mobil tüzérségi indítóállást biztosítson, amely mérföldekkel messzebbre képes tüzelni, mint bármelyik, jelenleg Ukrajna ellenőrzése alatt álló rendszer.

A lehetséges fegyverszállításról és Putyin figyelmeztetéséről szóló hírek akkor érkeztek, amikor Oroszország újabb előrenyomulást hajtott végre a Donbasz régióban.

A stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városában elért orosz győzelmek az ukrán csapatokat visszavonulásra kényszeríthetik – mondta egy ukrán tisztviselő. A város az utolsó jelentős ukrán erősségek közé tartozik Luhanszkban, amely Donyeckkel együtt Ukrajna keleti, donbászi régióját alkotja. Moszkva a régióra összpontosította katonai kampányát, miután a háború korábbi szakaszában kivonta erőit Közép-Ukrajnából.

MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Zelenszij szerint a nagyhatalmak „flörtölnek” Oroszországgal

Ahelyett, hogy „valóban megszorongatnák.”