Becslések szerint 50 ezer ember vett részt a zászlós felvonuláson Jeruzsálemben

Több mint 50 000 izraeli vonult végig Jeruzsálem óvárosán és környékén vasárnap délután a Jeruzsálem-nap alkalmából, néhányan közülük összecsaptak a palesztinokkal és a rendőrökkel.

A rendőrség elfogott egy drónt, amely palesztin zászlót lobogtatott a Damaszkuszi kapu felett – írja a Times of Israel.

Az Óvárosban nem sokkal a felvonulás előtt köveket, palackokat és székeket dobáltak, a rendőrség megpróbálta helyreállítani a rendet. Az egyik verekedés során egy zsidó izraeli férfit láttak, aki paprikaspray-t használt egy palesztin nő ellen.

Az összecsapásokra azt követően került sor, hogy több mint 2600 zsidó izraelinek engedélyezték a belépést a Templom-hegyre, ami héber nyelvű médiajelentések szerint rekordszámú.

A rendőrség közölte, hogy három embert őrizetbe vettek a Damaszkuszi kapunál történt összecsapások során, és megfogadták, hogy megfékezik a randalírozókat.

Palesztinok közül néhányan palackokat dobáltak a Templom-hegy Lánckapu bejáratánál álló zsidókra. Az izraeli tizenévesek üldözőbe vették őket, a rendőrség pedig üldözőbe vette a tinédzsereket.

Más palesztinok az al-Aksza mecset felé kanyargó sikátorokban dulakodtak az izraeliekkel. Egy másik incidens során izraeli fiatalokat láttak, akik egy palesztin zászlót téptek szét a Damaszkuszi kapu előtt.

חיים גולדברג on Twitter: „עימותים אלימים בשער שכם בין ערבים ליהודים, הרבה מאוד גז באוויר פה pic.twitter.com/nvDtCRQPAG / Twitter”

עימותים אלימים בשער שכם בין ערבים ליהודים, הרבה מאוד גז באוויר פה pic.twitter.com/nvDtCRQPAG

„Provokációnak neveznek minket. De ha én azt mondom, hogy provokál, hogy ti lélegeztek, az miben más?” – mondta Ori, egy húszas éveiben járó jeruzsálemi lakos.

Ori elmondta, hogy a helyi palesztinok többször provokálták, szidalmazták és megtámadták a felvonulókat. Tagadta, hogy a felvonulók erőszakosan viselkednének, de azt mondta, hogy ha mégis előfordul, „az a kivétel, ami a szabályt igazolja”.

A verekedések ellenére, a felvonulás viszonylag rendben zajlott.

Órákkal a felvonulás kezdete előtt a rendőrség bezárt néhány palesztint az al-Aksza területén lévő mecsetbe, mivel zsidó látogatók érkeztek a muszlimok és zsidók által egyaránt tisztelt épület napi túráira – írja a Ynetnews.

A palesztinok köveket dobáltak és tűzijátékot lőttek a rendőrökre, akik füstgránátokkal válaszoltak.

A jeruzsálemi rendőrség közölte, hogy 21 embert tartóztattak le, mert köveket dobáltak az óvárosban és környékén.

Bennett reakciója a felvonulásra

Naftali Bennett miniszterelnök utasította a rendfenntartó erőket, hogy „zéró toleranciát tanúsítsanak a szélsőségesek által elkövetett erőszakkal vagy provokációkkal szemben” a Jeruzsálem-napi zászlós felvonuláson – közölte hivatala.

Bennet kiemelte a La Familia nevű ultranacionalista csoportot, a Beitar Jerusalem labdarúgócsapat szurkolói klubját.

„A résztvevők túlnyomó többsége ünnepelni jött, de sajnos van egy kisebbség, akik azért jöttek, hogy lángba borítsák a környéket, kihasználják a kormány határozott álláspontját a Hamász fenyegetéseivel szemben, és megpróbálnak tüzet szítani”

– áll Bennett nyilatkozatában.

„Ezért minden erőszakos esetet teljes szigorral fogunk kezelni, beleértve a büntetőeljárást is” – teszi hozzá a közlemény.

Néhány nacionalista a felvonuláson „Halál az arabokra” és más rasszista jelszavakat skandált.

Fotó: EPA/ATEF SAFADI

Az izraeli lakosság 70% ellenzi, hogy arab párt legyen a kormánykoalícióban

Az izraeli kormány hamarosan széteshet, és a lakosság láthatóan nem elégedett az elmúlt év eredményeivel.