Francia ügyész: antiszemita motivációval ölték meg az idős zsidó férfit

Egy 89 éves férfit, akit egy szomszédja kilökött a 17. emeleti ablakából, valószínűleg azért öltek meg, mert zsidó volt – közölte pénteken egy ügyész.

Az áldozat holttestét a délkelet-franciaországi Lyonban találták meg az épületének lábánál. Május 17-én letartóztatták az 51 éves szomszédot. A nyomozók azonban kezdetben nem vádolták meg rasszista bűncselekménnyel – írja a Times of Israelt.

A Le Progrès című helyi lap arról számolt be, hogy a rendőrség kezdetben lehetséges antiszemita indítékot vizsgált, de aztán ezt kizárta. Úgy vélik, az incidens egy vita eredménye volt, amelynek semmi köze nem volt ahhoz, hogy René Hadjaj zsidó. A francia média nem közölte a gyanúsított személyazonosságát vagy más részleteket róla.

Múlt vasárnap a BNVCA antiszemitizmust figyelő csoport közölte, hogy keresni fogja a felperest az ügyben, arra hivatkozva, hogy az ügy hasonló a 2017-es Sarah Halimi gyilkossághoz.

„Miután a közösségi médián közzétett bejegyzéseket rendelkezésünkre bocsátották, az ügyészség arra kérte a bírákat, hogy vegyék figyelembe a súlyosbító körülményt, miszerint a cselekményt az áldozat etnikai hovatartozása, nemzetisége, fajtája vagy vallása miatt követték el” – mondta Nicolas Jacquet lyoni ügyész az AFP-nek.

Nem adott példákat a bejegyzésekre, de Gilles-William Goldnadel ügyvéd és a CNews televízió kommentátora szerdán a Twitteren közölte, hogy a gyanúsított üzenetekben beszólt Goldnadelnek, többek között az egyikben azt mondta neki, hogy „emlékezzen a származására”.

„Már nem arról van szó, hogy azt mondják nekünk, hogy ez egy mentálisan zavart személy tette. Az antiszemitizmus valóságát nem szabad többé elrejteni” – írta Goldnadel.

Megakadályozhatták volna a helyszínre kiérkező rendőrök Sarah Halimi meggyilkolását

„Ez egy második Dreyfus-ügy. Szégyen. Nem volt tárgyalás, a gyilkos pedig úton van a szabadság felé” – mondta az egyik francia törvényhozó.