Három év börtönt is kaphat egy norvég feminista „transzfóbiáért”

Egy norvég feministára akár három év börtönbüntetés is várhat, amiért állítólag „gyűlölködő” tweeteket írt egy magát leszbikus nőnek valló férfinak.

Christina Ellingsen, a Women’s Declaration International (WDI) feminista szervezet képviselője ellen gyűlölet-bűncselekmény vádjával folyik vizsgálat a 2021 februárja és 2022 januárja között kelt tweetjei miatt – számolt be Reduxx feminista híroldal.

A szóban forgó tweet üzenetek Christine Marie Jentoftnak, a Foreningen FRI transzaktivista csoport képviselőjének címzett válaszok voltak. Jentoft férfi, aki leszbikus nőként azonosítja magát.

Ellingsen vádjai középpontjában az áll, hogy megkérdőjelezte, miért népszerűsítette az FRI azt a hiedelmet, hogy a férfiak is lehetnek leszbikusok. Bár a rendőrség még vizsgálódik, ha bűnösnek találják, Ellingsen akár három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Jentoft

Norvégia 2021 januárjában vezette be a „nemi identitás” fogalmát a gyűlölet-bűncselekményeket szabályozó paragrafusokba. Akkor a WDI Norway (korábban WHRC Norway) arra figyelmeztetett, hogy a fogalom törvénybe iktatása a nők üldözését eredményezheti a biológiai tények kimondása miatt.

„Miért [tanítja] az FRI a fiataloknak, hogy a férfiak is lehetnek leszbikusok? Ez nem konverziós terápia?” – írta Ellingsen 2021 októberében.

Egy másik tweet, amelyet a gyűlöletbeszéd bizonyítékaként idéztek, így szól: „Jentoft, aki férfi és az FRI tanácsadója, leszbikusnak mutatja magát – ennyire őrült a szervezet, amely állítólag a fiatal leszbikusok érdekeinek védelmében dolgozik. Hogyan segít a fiatal leszbikusoknak, ha férfiak is leszbikusnak vallják magukat?”.

Ellingsent nemrég az Amnesty International Norway azzal vádolta, hogy zaklatta Jentoftot, miután az országos televízióban azt mondta neki, hogy férfi.

„Te férfi vagy. Te nem lehetsz anya” – mondta Ellingsen. „Normalizálni azt a gondolatot, hogy a férfiak is lehetnek anyák, a nőkkel szembeni megkülönböztetés egy meghatározott formája” – mondta Ellingsen.

Miután a hét elején beszélt az ügyvédjével, Ellingsen a Reduxxnak elmondta, hogy megtudta, hogy az ellene tett rendőrségi feljelentést maga Jentoft tette.

Jentoft korábban vitát váltott ki, miután egy 2018-as tweetjében arra kérte a gyerekeket, hogy ölelésért forduljanak hozzá.

„Kedves queer gyerekek minden korosztályból! Tudom, hogy néhányunknak vannak olyan szülei, akik már nem szeretnek minket. De egy [Facebook] videónak köszönhetően, amit most láttam, csak szeretném közölni veletek, hogy valójában igazolt anya vagyok. Szóval, ha valaha is szükségetek van egy igazi anyai ölelésre, szívesen állok rendelkezésetekre!” írta Jentoft.

Jentoft az FRI, más néven a Szexuális és Nemi Sokszínűség Norvég Szervezete tanácsadója a nemi sokszínűség terén. Az FRI-t korábban The National Association for Lesbian and Gay Liberation (Nemzeti Leszbikus és Meleg Felszabadítási Szövetség) néven ismerték.

„Norvégiában a nők nem élveznek védelmet a gyűlöletbeszéddel szemben, de azok a férfiak, akik azt állítják, hogy leszbikusok és nők is, védelmet élveznek mind a nemi identitás, mind a szexuális irányultság alapján” – mondta Ellingsen.

2021-ben egy norvég férfit 21 nap börtönre és pénzbüntetésre ítéltek, miután bűnösnek találtak egy transznemű férfi „sértegetésében” és „félreazonosításában” a Facebookon.

Fotó: Unsplash

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.