Új műholdfelvételek mutatják, hogy Oroszország ellophatja Ukrajna gabonáját

A gabonát egy krími hajóra rakodják, mielőtt továbbszállítják Szíriába, Oroszország egyik legközelebbi szövetségeséhez.

Oroszország fokozta erőfeszítéseit Ukrajna gabonakészleteinek kifosztására – derült ki az új műholdfelvételekből -, miközben egyes szakértők attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin inváziója globális éhínséghez fog vezetni – írja a Telegraph.

A Maxar műholdkép-szolgáltató által készített felvételeken két orosz zászló alatt közlekedő hajó látható, amelyek a Krím-félszigeten lévő Szevasztopol kikötőjében dokkolnak.

A Matros Pozynich és a Matros Koshka hajók láthatóak, amint dokkolnak a gabonatárolók mellett, ahol a gabonát szállítószalagokon átrakják a fedélzetre.

Mindkét hajó ezután elhagyta a kikötőt, és a hajózási megfigyelők szerint jelenleg az Égei- és a Fekete-tengeren tartózkodnak.

Ez legalább a második alkalom, hogy a Matros Pozynich a jelek szerint ukrán gabonát lopott – jelentette a CNN -, mivel a hónap elején látták, amint gabonát vitt a Fekete-tengerről a Földközi-tengerre.

A gabonalopás mellett Oroszország blokád alá vette az ukrán kikötőket, ami miatt mintegy 22 millió tonna gabona rekedt a silókban, ami súlyosan befolyásolja a globális élelmiszerellátást.

Fotó: Unsplash

Egy szakértő szerint a világnak 10 hétre elegendő búzája van

„A globális élelmezésbiztonság a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott szintet ért el, és beavatkozás nélkül csak rosszabb lesz”