Klímavédelmi járulékot kell majd fizetniük a lakást bérbeadóknak Németországban

A német szövetségi kabinet szerdán elfogadott tervezete szerint a jövő évtől a lakást bérbeadóknak úgynevezett szén-dioxid-járulékot kell fizetniük Németországban, mégpedig annál többet, minél kevésbé klímabarát az ingatlan. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a Bundestagnak.

A szén-dioxid-járulék már tavaly óta drágítja a fűtést és az üzemanyagokat Németországban. A járulékfizetés célja a megújítható energiaforrások részarányának növelése az energiamixben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A járulékfizetési kötelezettség a lakás energiatakarékossági osztályba sorolása arányában oszlik majd meg a bérbeadók és a bérlők között, egy tízlépcsős modell alapján. A négyzetméterenként nagyon magas szén-dioxid-kibocsátású házak esetében a járulék 90 százalékát a bérbeadók fizetnék, a nagyon alacsony kibocsátású bérlemények esetében pedig a bérlők fizetnék egyedül a költségeket. A megoldás célja, hogy a bérbeadókat energiatakarékos felújításokra, a bérlőket pedig energiatakarékosságra ösztönözze.

„Védjük a környezetet, és ezáltal a jövő generációit is. A bérlők nyernek, mert nem fűtik a külső környezetet. A bérbeadók nyernek, mert hosszú távon költségeket takarítanak meg” – mondta Klara Geywitz szövetségi építésügyi miniszter.

Thomas Engelke, a német fogyasztói szervezetek szövetségének (VZBV) energia- és építőipari csoportjának vezetője szerint a tervezet túl nagy terhet ró az energiaár-válság miatt már egyébként is nehéz helyzetbe került lakásbérlőkre. „Jelentős egyensúlyhiány” tapasztalható a bérlők kárára – jelentette ki a Handelsblatt szerdai számában.

„Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.