Egy iraki menedékkérő George W. Bush elleni merényletet tervezett Dallasban

Két informátor és az állítólagos összeesküvő WhatsApp-fiókjának megfigyelése alapján kiderült, hogy merénylőket akartak becsempészni az Egyesült Államokba a volt elnök meggyilkolására – derül ki a Forbes cikkéből. 

Egy iraki férfit azzal vádolnak, hogy kapcsolatban áll az ISIS ügynökeivel és George W. Bush megölését tervezte, miután novemberben Dallasba utazott, hogy videót készítsen a volt elnök háza körül, és toborzott egy csapat irakit, akiket a mexikói határon keresztül akart az országba csempészni – áll az FBI március 23-án benyújtott és a héten az ohiói déli körzetben nyilvánosságra hozott házkutatási parancs iránti kérelmében.

Shihab iraki állampolgár, aki 2020 óta tartózkodott az Egyesült Államokban, és menedékkérelme folyamatban volt.

A szövetségi ügynökök két különböző bizalmas forrást használtak fel a nyomozáshoz: az egyik azt állította, hogy segítséget nyújt hamis bevándorlási és személyazonosító okmányok beszerzésében, a másik pedig az állítólagos embercsempész állítólagos ügyfele volt, aki több ezer dollárt volt hajlandó fizetni azért, hogy családját behozza az országba.

Az állítólagos összeesküvő azt állította, hogy az „Al-Raed”, azaz „Mennydörgés” nevű egység tagja, amelyet Szaddám Huszein egykori iraki pilótája vezetett, aki Katarban állomásozott nemrégiben bekövetkezett haláláig – áll az elfogatóparancsban.

Az elfogatóparancsban leírt beszélgetés szerint

a csoport akár hét tagját is az Egyesült Államokba küldték volna Bush elnök megölésére, és a Shihab feladata az volt, hogy „felkutassák és megfigyeljék Bush volt elnök lakóhelyét és/vagy irodáit, és megszerezzék a merénylethez szükséges lőfegyvereket és járműveket”.

Miután az informátorral Dallasba utazott, hogy videót készítsen Bush rezidenciájáról, a vádlott a szövetségi ügynökök szerint további felvételeket készített a George W. Bush Intézetben.

Az ISIS elvesztette ugyan a vezetőjét, de még mindig fenyegetést jelent

Az ISIS egy jövőbeli kalifátus, vagyis iszlám állam gondolatával toborozza követőit, és nem függ egy karizmatikus vezetőtől.