Az amerikaiaknak fontosabb a gazdasági növekedés, mint Oroszország megbüntetése

Egy új felmérés szerint az amerikaiak egyre kevésbé támogatják Oroszország megbüntetését az ukrajnai invázió miatt, ha az az amerikai gazdaság rovására megy – jelentette az Associated Press.

Bár az amerikai szankciók széles körű támogatottsága nem ingott meg, a The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a szankcióknak a gazdasági növekedéssel szembeni elsőbbségét illetően eltolódott az egyensúly.

Most az amerikai felnőttek 45%-a szerint fontosabb, hogy Oroszországot minél hatékonyabb szankcionálják, míg valamivel többen – 51% – szerint az amerikai gazdaságot érő károk korlátozásának kellene lennie a prioritásnak.

Áprilisban ezek az adatok pontosan fordítottak voltak.

Márciusban, nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyértelmű többség – 55% – mondta azt, hogy Oroszország minél hatékonyabb szankcionálásának kellene nagyobb prioritást élveznie.

A véleményváltozások azt tükrözik, hogy az emelkedő árak mennyire megviselik az amerikai háztartásokat – a benzin, az élelmiszerek és más árucikkek drágulása emberek millióinak pénztárcáját terhelte meg.

Ez aggasztó jel lehet Joe Biden elnök számára, aki szombaton további 40 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére, beleértve a fegyvereket és a pénzügyi támogatást is.

Davos visszatért, közben a világ megváltozott. A globális elit vajon észrevette?

.A múltban az orosz politikusok és oligarchák Putyinnal az élen Davos állandó résztvevői voltak. Idén egyikük sem lesz ott az eseményen.

A felmérés szerint az amerikai felnőttek széles többsége továbbra is támogatja az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetését, az Oroszországból importált olaj betiltását és az Ukrajnának nyújtott fegyvereket.

A legtöbb amerikai felnőtt pedig továbbra is úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak szerepet kellene vállalnia az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban: 32% szerint az Egyesült Államoknak jelentős szerepet kellene vállalnia a konfliktusban, míg 49% szerint kisebb szerepet kellene vállalnia.

A közvetlenül Ukrajnának küldött pénzeszközök támogatottsága azonban visszafogott. Az amerikaiak 44 százaléka mondja, hogy támogatja a pénzküldést, míg 32 százalék ellenzi, 23 százalék pedig sem nem támogatja, sem nem ellenzi.

Bár az orosz olaj csak kis részét teszi ki Amerika teljes energiaimportjának, az embargóra akkor került sor, amikor a benzin ára az elmúlt hónapokban megugrott, és elérte a 4,71 dollárt gallononként, ami 1,61 dollárral magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az árak emelkedéséhez hozzájárultak az ellátási lánc problémái és a koronavírus korlátozások enyhülésével megnövekedett kereslet is.

Biden és számos demokrata képviselő a gázipari vállalatokat vádolta az árdrágítással, míg a republikánusok szerint a Fehér Háznak támogatnia kellene a hazai olaj- és földgázfúrások növelését.

Ki fogja újjáépíteni Ukrajnát?

„Ki fogja tehát fizetni Ukrajna Marshall-tervét? Ma a válasz névlegesen „a Nyugat”: az Egyesült Államok, az EU, a Világbank és így tovább. De holnap?”