Zelenszkij: Napi 50-100 ukrán katona esik el

Ukrajna naponta 50-100 emberéletet veszíthetnek keleten – mondta Volodimir Zelenszkij elnök vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij nem fejtette ki bővebben, de a megjegyzések úgy tűnik, hogy a katonai veszteségekre utalnak, és jelzik, hogy milyen hevesek a harcok keleten – írja a BBC News.

Az orosz erők fokozták kísérleteiket a keleti donbászi régió városainak elfoglalására, elsősorban Szeverodonyeck városára összpontosítva.

A brit védelmi minisztérium (MOD) legfrissebb hírszerzési jelentésében azt állítja, hogy a háború első három hónapjában Oroszország valószínűleg hasonló számú halálos áldozatot számlál mint a Szovjetunió a kilenc évig tartó afganisztáni háborúja során.

A magas – a donbászi offenzívában tapasztalt – áldozatok száma a rossz alacsony szintű taktika, a korlátozott légi fedezet, a rugalmasság hiánya és „a kudarcot megerősíteni kész parancsnoki megközelítés” kombinációjával magyarázható – állítja a brit hírszerzés.

A Szovjetunió legalább 15 000 katonát vesztett az afganisztáni konfliktusban, miközben megpróbálta támogatni a kommunista kormányt. A háború véres patthelyzetbe torkollott, és a Szovjetunió összeomlásának egyik tényezőjeként tartják számon.

Fotó: Ukrán katonák a környéken elesett orosz katonák halottas zsákban elhelyezett holttestét rakják be egy hűtőkocsiba egy kijevi pályaudvaron 2022. május 13-án. /MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Amikor egy atomhatalom háborút veszít

Még a legharciasabb ex-pacifista is tisztában van vele, hogy nemhogy Párizst nem fogjuk feláldozni Bilhorod-Dnyisztrovszkijért, de még Pornóapátit sem. Robert C. Castel elemzése.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.