UnHerd: A majomhimlő nem az új covid!

A média hisztériakeltése nagyobb gond, mint maga a betegség – véli a lap szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei szombaton gyűltek össze, hogy a majomhimlő terjedéséről és lehetséges védőoltásokról tanácskozzanak. „Ez ésszerűnek tűnik” – írja az UnHerd oldalán Toby Green, aki szerint sokkal nagyobb gond van a betegséget övező párbeszédet illetően.

Vajon tényleg kell aggódnunk?

– teszi fel a kérdést az újságíró, aki szerint a válaszhoz érdemes kicsit jobban szemügyre venni a majomhimlő jellegzetességeit.

Kevés esetet regisztráltak

Az első megbetegedések hírei Nyugatról érkeztek: Ausztráliából, az Egyesült Királyságból és az USA-ból, egyelőre kevés betegszámmal. „Ráadásul a Covid-19-től eltérően nem is egy új vírusról van szó” – teszi hozzá Green, aki egyúttal emlékeztet: a majomhimlő már az 1970-es évek óta jelen van Afrikában.

Az ott élők úgy fertőződnek meg vele évtizedek óta, hogy máshol a világon aligha foglalkoznak vele.

2021-ben 75 ember halt meg majomhimlő miatt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, anélkül, hogy bárkit is érdekelt volna.

A tünetek a legtöbb fertőzöttnél enyhék. Ráadásul a majomhimlő nem nagyon fertőző: múlt hét szerdán Dr. Michael Head, az Imperial College London virológusa kifejtette, hogy a terjedéshez szoros fizikai kontaktus szükséges.

Az igazi baj

„Nem a majomhimlő a riasztó, hanem a szélsőséges reakciók mindkét oldalon” – véli Green, aki szerint ugyanolyan „médiahiszti” szemtanúi vagyunk, mint két évvel ezelőtt a Covid-19 kapcsán. A majomhimlő miatti automatikus lezárásokól szóló beszéd pedig szintén riasztó. Green szerint nem valószínű, hogy ez az, amit Bill Gates „a következő nagy járványnak” nevezett, bár úgy tűnik, egyesek úgy készülnek kezelni.

„A pandémia főnevet csak akkor használják, amikor egy vírus már mérsékelt fenyegetést jelent a gazdag országokban is – és amúgy Pokolba azokkal a kórokozókkal, amik az alacsony jövedelmű országokat sújtják?” – kérdezi Green, aki cikke végén leszögezi:

hisztérikus szalagcímek helyett józan beszédre lenne szükség a majomhimlő kapcsán.

Izraelben is azonosították az első majomhimlős esetet

A harmincéves férfi Nyugat-Európából tért vissza.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.