Mitt Romney: A NATO-nak fel kell készülnie egy orosz nukleáris támadásra

Az Egyesült Államoknak és NATO-szövetségeseinek „pusztító” válaszlépésre kell felkészülniük egy esetleges orosz nukleáris támadás esetén – írta Mitt Romney szenátor a hétvégén.

A szenátor a Kreml fenyegetéseire és az orosz diplomaták figyelmeztetéseire reagált a New York Timesban megjelent véleménycikkében – írja a New York Post.

„Ha Oroszország atomfegyvert vetne be, az vitathatatlanul újradefiniáló, átrendező geopolitikai esemény lenne” – írta a 75 éves Romney.

„El kellene képzelnünk az elképzelhetetlent, konkrétan azt, hogy hogyan reagálnánk katonailag és gazdaságilag a globális geopolitikai terep ilyen szeizmikus változására”.

A volt elnökjelölt a nukleáris válaszon kívül több lehetőséget is bemutatott, amelyek a nyugati szövetségesek rendelkezésére állnak, ha egy „sarokba szorított és téveszmés” orosz elnök, Vlagyimir Putyin bevetne egy atomfegyvert.

A NATO-erők összecsaphatnának Oroszországgal Ukrajnában, és szétzúzhatnák a békés egykori szovjet terület visszaszerzésére irányuló kísérleteit – írta.

Az Egyesült Államok Kínára és más orosz szövetségesekre is nyomást gyakorolhatna, hogy forduljanak partnere ellen egy ultimátummal, hasonlóan ahhoz, amelyet George W. Bush volt elnök a 9/11-es támadások után adott ki.

„Vagy velünk vagy, vagy Oroszországgal vagy – nem lehetsz mindkettővel” – írta Romney.

Bármely nemzet, amely egy nukleáris fegyverek utáni Oroszországgal szövetkezne, „globális páriává” válna, és kénytelen lenne elviselni a „gazdasági armageddont”, ami „sokkal jobb, mint a nukleáris armageddon” – mondta.

Romney kijelentette, hogy támogatja az Egyesült Államok további támogatását Ukrajnának, és feltételezi, hogy a Biden-kormányzat a NATO-val együttműködve „a lehetőségek széles skáláját dolgozza ki és értékeli”.

„A lehetséges válaszlépéseket egy olyan förtelmes és geopolitikai szempontból zavaró cselekedetre, mint egy nukleáris csapás, optimálisan kell megtervezni, és NATO-szövetségeseink támogatását kell élvezniük” – zárta Romney.

„Putyinnak és segítőinek nem lehet kétsége afelől, hogy a mi válaszunk egy ilyen lépésre pusztító lenne”.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

Atomháború Eurográdban?

Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket. Robert C. Castel elemzése.