Egy izraeli bíró a Templom-hegyen imádkozó zsidók javára döntött

Izrael vasárnap megerősítette a muszlim hatóságokkal kötött, régóta fennálló megállapodást, amely megakadályozza a zsidó imát a jeruzsálemi Templom-hegyen, és visszavágott egy alacsonyabb szintű izraeli bíróságnak, amely megkérdőjelezte a jogsértőkkel szembeni rendőri fellépés jogszerűségét – számolt be az Algemeiner. 

A szent helyen évtizedek óta fennálló „status quo” értelmében Izrael csak akkor engedi meg a zsidóknak a látogatást, ha tartózkodnak a vallási szertartásoktól.

Három zsidó kiskorút, akiket a rendőrség 15 napra távoltartásra kötelezett, miután leborultak, és a Shema imát intonálták egy látogatás során, a jeruzsálemi magisztrátusi bíróságon megtámadták a tilalmat. A bíróság vasárnap az ő javukra döntött.

A rendőrség azzal érvelt, hogy a fellebbezők megzavarták a rendőrök munkáját és veszélyeztették a közrendet.

De Zion Saharai bíró, bár megjegyezte, hogy nem állt szándékában beavatkozni a bűnüldözési politikába, azt mondta, hogy „nem veszélyeztették a nemzetbiztonságot, a közbiztonságot vagy az egyéni biztonságot”.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke közleményt adott ki, amelyben a döntést „a történelmi status quo elleni súlyos támadásnak … és a nemzetközi jog durva kihívásának” nevezte.

Jordánia, az Egyesült Államok által támogatott izraeli biztonsági partner, amely az al-Aksza-komplexum őrzője, szintén aggodalmának adott hangot a zsidó látogatások miatt.

Nati Rom, annak a jogvédő csoportnak az ügyvédje, amely a zsidó kiskorúakat képviselte a bírósági ügyben, üdvözölte az ítéletet, és felszólította az izraeli rendőrséget, hogy „ne foglalkozzon tovább ezoterikus kérdésekkel, miközben égbekiáltóan megsérti a zsidók vallásszabadságát a Templomhegyen”.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök hivatala közölte, hogy az ítéletet megfellebbezik a felsőbb jeruzsálemi kerületi bíróságon.

„A Templom-hegy status quójában nincs változás, és nem is terveznek változást” – áll a közleményben.

„A bírói döntés kizárólag az eléje vitt kiskorúak viselkedésének ügyére összpontosít, és nem tartalmaz szélesebb körű megállapítást a Templomhegyen való szabad vallásgyakorlással kapcsolatban”.

Egy Knesszet képviselő szerint itt az ideje zsinagógát építeni a Templom-hegyen

Itamar Ben Gvir vallásos cionista képviselő ezt azután írta, hogy a zsidók újra engedélyt kaptak, hogy felmehessenek a Templom-hegyre.