Az oroszok bajlósan nyilatkoztak a lengyel területen átmenő gázvezetékről

Lengyelország Oroszországgal szembeni álláspontja „fékeveszett” és „az őrülettel határos”, ezért aligha lehet megjósolni, hogy mi lesz a helyzet az orosz gáz Jamal-Európa gázvezetéken keresztül történő tranzitjával – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában.

A szóvivő arra reagált, hogy Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel-orosz kormányközi szerződést. Ezt arra hivatkozva tette, hogy Oroszország április 27-én megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.

„Hogy mi fog történni ezután, azt megjósolni aligha vállalkozik bárki is, mert egyszerűen lehetetlen. Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek. Ezért itt aligha lehet bármit is előrejelezni” – mondta Peszkov újságíróknak.

A szóvivő szerint most aligha lehet bármilyen szerződéses viszonyról beszélni, mert Lengyelország „már rég nem volt hajlandó fizetni a gázért”, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót, „a másik oldalról drágábban vásárolva, az ismert megkerülő rendszer keretében”.

„Ami az ügy tranzitoldalát illeti, úgy gondolom, hogy a Gazprom természetesen kész részletesebb magyarázatot adni, ha szükséges. De ez egy olyan téma, amely mindenképpen figyelmet érdemel – azzal együtt, hogy vannak alternatív útvonalak a gázszállításra, amelyek egyébként jelenleg nagyon megterheltek” – mondta a Kreml szóvivője.

Fotó: EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

A Gazprom szerint lehetetlen pótolni az ukránok által lezárt földgázvezetéket

Nyitott kérdés, hogyan fog eljutni az Európába szánt földgáz egyharmada a megrendelőkhöz.