78 év után találkozott két magyar holokauszt-túlélő

Bérci György és Frank Shatz szerdán Los Angelesben találkozott.

A 101 éves Bérci egy úttörő Los Angeles-i sebész, aki még mindig fehér köpenyben jelentkezik munkára a Cedars-Sinai Orvosi Központban.

A 96 éves Shatz író, aki pedig még mindig ír a Virginia Gazette című lapba.

Mindketten magyar anyanyelvűek, mindketten náci munkatáborból szöktek meg, és később az Egyesült Államokban saját szakterületükön értek el kiemelkedő eredményeket.

Most az Amerikai Zsidó Kongresszus szervezte meg találkozójukat.

A két férfi széles mosolyt váltott egymással, amikor találkoztak és megölelték egymást.

„Szinte ugyanazon a napon szöktünk meg a munkatáborból. Budapesten találtuk magunkat, és mindketten csatlakoztunk a náciellenes földalatti mozgalomhoz”

– mesélte Shatz.

After 78 years, Holocaust survivors meet in L.A.

Native Hungarians, George Berci and Frank Shatz, both escaped a Nazi labor camp and later achieved prominence in their respective fields in the United States…

„Ugyanott voltunk, ugyanazt a munkát végeztük, így valószínűleg néhányszor összefutottak az útjaink.”

Bérci elmondta, hogy 1944 nyarán a nácik fogságában volt, amikor 23 évesen megszökött, köszönhetően egy közeli szövetséges támadásnak, amely megzavarta az őröket. Ezután Budapesten csatlakozott a magyar földalatti mozgalomhoz.

Shatz egy nemrég megjelent rovatában azt írta, hogy a Kárpátokban épített vasutat a német hadsereg számára, és ő is egy légitámadás során szökött meg, majd csatlakozott Budapesten a náciellenes földalatti mozgalomhoz.

„Nagyon szerencsések vagyunk, hogy emlékszünk ezekre a történelmi helyszínekre, ezekre a történelmi eseményekre”

– mondta Berci.

80 év után találkozott két barát, akik a koncentrációs táborban lettek jóba

Jack Waksal és Sam Ron 1943-ban látták egymást utoljára, amikor egymás mellett lapátolták a szenet a lengyelországi Pionkiban.