Több ezer izraeli csatlakozott a polgári védelemhez a terrorhullám közepette

Miközben a biztonsági erők továbbra is küzdenek a terrorhullám ellen, az izraeli rendőrség és a védelmi minisztérium elindítja a „Home Guard” kampányt, amelynek keretében civileket képeznek ki arra, hogy részt vegyenek fegyveres járőrözésben szülővárosukban, és támadás esetén ők legyenek az első reagálók – írja a Ynetnews.

A folyamatos terrorhullám közepette izraeliek ezrei jelentkeztek önkéntesnek az izraeli rendőrség és a védelmi minisztérium által létrehozott új polgári védelembe.

Az eddig jelentkezett mintegy 4000 civil egy rövid kiképzésen fog átesni, majd ezt követően fegyverrel felfegyverkezve járőrözni fognak lakókörnyezetük utcáin.

Jáel Lahav, az önkéntesek egyike, egy 44 éves háromgyermekes anya az északi Kiryat Motzkin városból.

Múlt pénteken Jáel és 27 másik önkéntes elvégezte a projekt hét képzése közül az utolsót, ami feljogosítja őket arra, hogy szolgálat közben fegyvert viseljenek.

„Visszaszámolom a perceket, amíg felvehetem a mellényt, felírathatom a fegyvert, és járőrözhetek a városom utcáin” – mondta Jáel.

Jáel elmondta, hogy egy nappal azután jelentkezett, hogy hallott az akcióról, mert a terrorhullám közepette egyre jobban féltette a biztonságát. „Félelmetes volt az utcán bolyongani” – mondta. „Aggódtam a gyerekekért.”

A 33 éves tel-avivi Adam Hakim szintén nemrég fejezte be a képzést. Hakim orvos, aki neurológiára szakosodott, és egy négy hónapos kislány apja. Azt mondja, hogy a polgári őrségben való részvétel biztonságérzetet adhat neki a jövőbeni esetleges terrortámadásokkal szemben.

Azt is elmondta, hogy szerinte az önkéntesség nem ad okot dicséretre. „A családomat, a barátaimat és a környezetemet védem” – mondta. „Ez a legalapvetőbb és legszükségesebb dolog, amit izraeli civilként tennem kell”.

Bár a résztvevőknek hetente legalább négy órát kell vállalniuk, a legtöbben ennél többre jelentkeznek.

Az új önkéntesek, akik a hat héttel ezelőtti nyilvános kampány elindítása óta jelentkeztek, a polgári védelem 26%-át teszik ki, amely összesen 24 000 regisztrált személyt számlál.

A legtöbb önkéntes a határrendészet és a közlekedési törvények betartatását végző erők segítségére van kijelölve.

Az önkéntesek 85%-a férfi és 15%-a nő, és míg 77%-uk zsidó, 12%-uk muszlim. A zsidó önkéntesek azt mondják, hogy támadás esetén ők akarnak elsőként reagálni, a muszlimok pedig leginkább a biztonságukért aggódnak az arab közösségekben egyre növekvő erőszak miatt.

Fotó: Unsplash

„Az életét adta értem” — megszólalt a meggyilkolt őr menyasszonya

„Mindketten az őrbódéban voltunk. Láttam, hogy egy fekete alak néz rám, és négyszer lőtt, és vége volt” – mondta Fligelman.