Ismét házi őrizetbe helyeztette a jordániai király a féltestvérét

Ismét házi őrizetbe helyezték „a tévútra tért” Hamza jordániai herceget, akit tavaly azzal vádoltak meg, hogy részt vett a féltestvére, II. Abdalláh király ellen szervezett összeesküvésben.

Az uralkodó csütörtökön nyilvánosságra hozott üzenetében jelentette be, hogy Hamza ismételten házi őrizetbe került, s korlátozzák kapcsolatait a külvilággal.

„Arra a szomorú következtetésre jutottam, hogy nem fog megváltozni” – közölte a király a féltestvéréről. Azt írta, hogy Hamza saját valóságában él, fittyet hány a tényekre, és viszályt próbál kelteni.

„Ugyanazon a tévúton halad” – tette hozzá, majd leszögezte: „Nem szánhatunk több időt arra, hogy Hamza kiszámíthatatlan viselkedésével és törekvéseivel foglalkozzunk”.

II. Abdalláh király és Hamza a néhai Husszein király fiai, aki 1999-ben bekövetkezett haláláig majdnem fél évszázadon át uralkodott Jordániában.

II. Abdalláh trónra lépésekor a trónörökösi pozícióval járó koronahercegi címet is megadta Hamzának, de 2004-ben megfosztotta tőle.

Hamzát tavaly azzal vádolták meg, hogy részt vett a királyság stabilitása ellen szervezett összeesküvésben, és házi őrizetbe helyezték. Akkor videóüzenetben tagadta a vádakat. Azt mondta, azért büntetik, mert szót emelt a hivatalos korrupció ellen. Később nyilvánosan bűnbánatot gyakorolt, és a házi őrizetét feloldották. 2022 április elején pedig váratlanul lemondott nemesi címéről is.

Az összeesküvéssel összefüggésben Basszim Auadalláh volt pénzügyminisztert és udvarmestert, valamint az uralkodóházhoz tartozó Hasszán bin Szajidot tizenöt és börtönre ítélték. Tizenhat további gyanúsított időközben visszaszerezte szabadságát. Hamza herceg ellen nem indult bírósági eljárás.

EPA/JIM LO SCALZO

A palesztinok állításával szemben nincs veszélyben az al-Aksza mecset

Már több mint egy hete a Hamász és a Palesztin Hatóság történeteket terjeszt arról online, hogy a zsidók idén rituális pészahi áldozatot fognak bemutatni a Templomhegyen.