Egy finn város, amely felkészült az orosz támadásra

Imatra, mint sok határ menti város készen áll a harcra: tele van bunkerekkel és túlélőeszközökkel teli rejtett előőrsökkel, amelyek az 1939-es szovjet invázió örökségét képezik.

Imatra utcáin gyakoriak az olyan mondatok, mint „egy finn felér 10 orosszal”. Egy helyi lakos a Telegraphnak azt mondta: „Legyőztük a szovjeteket a téli háborúban, és újra megtennénk”.

Finnországban a férfiak számára kötelező a sorozás, és sok helyi lakos ígéri, hogy szükség esetén fegyvert ragad.

„Nem aggódunk. Ha bármi történik, tudjuk, mit kell tennünk” – mondja az Infamous MC Imatra, egy helyi motoros banda elnöke.

Pekka Toveri, a finn védelmi erők korábbi hírszerzési főnöke a Telegraphnak elmondta, hogy ezek a felkészülések az egész társadalomra kiterjednek: „Finnországban számos céggel kötöttünk megállapodást, hogy válság idején a civil termelésüket olyasmire fordíthassák, amire történetesen szükségünk van. Egy műanyag játékokat gyártó cég például műanyag aknákat kezdhet gyártani. Így mi magunk is gyárthatunk katonai lőszereket”.

A háború mégis fokozta a feszültséget a 26 000 lakosú Imatra városában, ahol 1000 ember rendelkezik orosz állampolgársággal, és a közösség legtöbb tagjának a határ mindkét oldalán vannak barátai vagy rokonai.

Az orosz „Z” betűt – az invázió támogatásának jelképét – nemrég égették bele a városháza mögötti egyik dokkba.

A város korábban erősen függött az oroszországi turistáktól, a határon átnyúló, többmilliós fejlesztési projektek folyamatban vannak.

Sokaknak még nyaralójuk is van a környéken, de a márciusi uniós szankciók óta a rubel nem áramlik be. Két hónappal ezelőtt még hetente több száz teherautó gurult át az átkelőn, de most néptelen.

„Rengeteg tervünk volt, például egy közvetlen vasútvonal Szentpétervárról. Imatrába sok orosz turista érkezett, de ennek most vége” – mondta a brit lapnak Matias Hilden polgármester.

Az újabb háborút azonban a legtöbb finn valószínűtlennek tartja.

Fotó: Orosz katonák Mariupolban/MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A kurdok támogatása miatt ellenzi Törökország a NATO északi bővítését

Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Svédország és Finnország „terrorszervezeteket támogat”.