Képviselők azt akarják, hogy Amerika katasztrófának tartsa Izrael létrejöttét

A képviselőház tagjai Rashida Tlaib képviselő vezetésével hétfőn határozatot nyújtottak be, amelyben a „Nakba”, azaz a „katasztrófa” amerikai elismerését követelik, amelyet jellemzően a palesztinok használnak Izrael állam megalapítására.

Az állásfoglalást másfél héttel az izraeli függetlenség napja után nyújtották be, amely egybeesik a Nakba-nap palesztin megemlékezésével. A határozat felszólítja az Egyesült Államokat, hogy „hivatalos elismerés és megemlékezés révén emlékezzenek meg a Nakbáról”, miközben azt állítja, hogy ez „nem csupán egy történelmi eseményre utal, hanem Izraelnek a palesztin földek kisajátítására és a palesztin nép kisajátítására irányuló, a mai napig tartó folyamatára”.

„A palesztin nép a 48-as Nakba óta elnyomás és erőszakos rasszizmus alatt él. A hallgatás + biankó csekkek még több halált és erőszakot tesznek lehetővé”

– tweetelte Tlaib, utalva arra az évre, amikor Izraelt létrehozták és elismerték egy ENSZ-határozattal, valamint a zsidó állam amerikai pénzügyi támogatására.

Tlaib, aki palesztin bevándorlók lánya, saját maga és a képviselők nevében nyújtotta be a határozatot. Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Cori Bush, Jamaal Bowman, Marie Newman, és Betty McCollum, demokrata képviselők nevében.

A határozat azt állítja, hogy a palesztinok ellenezték az ENSZ 1947-es ajánlását, amely szerint az akkor Palesztina néven ismert területet két államra kellene felosztani, egy arab és egy zsidó államra. Azt állítja, hogy mielőtt Izrael 1948. május 14-én kikiáltotta függetlenségét, palesztinok százezrei menekültek el otthonukból „gyakran a cionista milíciák támadásai után”. Nem tesz említést arról, hogy e területek némelyikét a megszálló arab nemzetek Izrael megtámadására használták.

A határozat másként jellemzi a konfliktust, mint a külügyminisztérium történészi hivatala, amely szerint az ENSZ-határozat után „[a] harcok palesztin arabok szabálytalan bandáinak támadásaival kezdődtek… zsidó városok, települések és fegyveres erők ellen”.

A háborút követően palesztinok százezrei maradtak kitelepítettek, mivel a szomszédos országok nem adtak nekik állampolgárságot. A palesztinok továbbra is követelik, hogy nekik és leszármazottaiknak – akiknek száma ma már milliós nagyságrendű – joguk legyen visszatérni a ma már Izrael területén található otthonokba.

Nakba felvonulás május 16-án Pakisztánban/EPA/SHAHZAIB AKBER

A berlini rendőrség nem engedélyezte az idei Nakba-napi tüntetéseket

„Közvetlenül fennáll az uszítás, az antiszemita felkiáltások, a megfélemlítés és az erőszak veszélye” – áll a rendőrség közleményében.